Tıp fakültesini birincilikle bitirmiş, savant otizmli bir deha olan Ali’nin hikayesinin anlatıldığı “Mucize Doktor” dizisinin ilk bölümü seyirciden tam not aldı. Dizinin danışmanlığını üstlenen Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, ilk defa başrol karakterinin otizmli olması açısından Mucize Doktor dizisinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Son verilere göre dünyada her 59 kişiden biri otizmli doğuyor. Türkiye’de 1 milyon 300 bin otizmli olduğu tahmin ediliyor. Bu nüfusun sadece 30 bini tek tedavi olan eğitime ulaşabiliyor” dedi.

Kurulduğu günden bu yana “Otizm Spektrum Bozukluğu” olan çocukların topluma kazandırılmasına öncülük eden Tohum Otizm Vakfı önemli bir projeye daha imza attı. Vakıf, Fox Tv’de yayınlanmaya başlayan “Mucize Doktor” adlı dizinin danışmanlığını üstlendi. Mayıs ayından bu yana diziye danışmanlık hizmeti veren Tohum Otizm Vakfı, bünyesindeki Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Okulu’nun kapılarını gözlem imkanı için MF Yapım’a açtı. Tıp fakültesini birincilikle bitiren savant otizmli bir deha olan Ali’nin hikayesinin anlatıldığı hikâye, yaratacağı farkındalıkla otizmli çocuklar için de umut olacak.

Dizinin danışmanlığını üstlenen Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, son verilere göre dünyada her 59 kişiden birinin otizmli olduğunu vurgulayarak, “Mucize Doktor karakterine hayat veren başrol oyuncusu savant bir otizmli. Otizmlilerin yüzde 10’unu oluşturan savantlarla birlikte Türkiye’de 1 milyon 300 bin otizmli olduğu hesaplanıyor. Bunlar gerçekten çok çarpıcı rakamlar ve her yıl artış eğilimi gösteriyor” dedi.

İlk defa başrol karakterinin otizmli olması açısından dizinin büyük önem taşıdığını kaydeden Özer, “Savant olma durumunda üstün seviyede bellek, matematik hesaplama, sanat ve özellikle müzik becerileri görülebiliyor. 10 otizmli bireyden sadece 1’inde sıra dışı savant becerilerine rastlanıyor. Tüm otizmli çocuklarda savant olma durumu ve üstün beceriler olduğu doğru bir bilgi değildir” diye konuştu.

Özer şöyle devam etti: “Otizmlilerin 434 bini 0-19 yaş arasında ve eğitim çağında. Eğer otizmliler eğitime ulaşabilirlerse kendi kendilerine yetebilen, sosyal hayata dahil olan bireyler haline gelebilirler. Ama bu çocukların sadece 30 bini tek tedavileri olan eğitime ulaşabiliyor. Tohum Otizm Vakfı olarak 2003’ten beri çalışmalarımızı otizmli çocukların ve ailelerinin sağlık, eğitim, istihdam, bağımsız yaşam ve kaynaştırma gereksinimlerinin karşılanabilmesi ve toplumsal farkındalık ve kabullenmeyle otizmli bireylerin sosyal hayata katılımlarının sağlanabilmesi amacıyla sürdürüyoruz. Mucize Doktor dizisiyle Türkiye’de bu konuda farkındalığın ciddi oranda artacağına ve bu çocuklarımıza çok daha etkili bir eğitim ortamı yaratabileceğimize inanıyoruz.”

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"