Bu yıl spora başlayacağım, daha çok kitap okuyacağım, daha sağlıklı besleneceğim. Yeni yıla girerken birçoğumuz önümüze hedefler koyup bunları hayata geçirmek için çaba gösteriyoruz. Ancak bazen yolun yarısındayken vazgeçip bu kararları rafa kaldırıyoruz. DoktorTakvimi.com uzmanlarından psikiyatri alanında Uzm. Dr. H. Gülbağ Bahçıvan, yeni yıl kararlarını gerçekleştirmek isteyenler için önemli ipuçları paylaşıyor
Yeni yıl demek yeni umutlar, heyecanlar demek. Belki de bu yüzden birçoğumuz yeni bir senenin başlangıcında kendimize hedefler koyup, kararlar alıp bunları gerçekleştirmeyi hayal ediyoruz. Kimilerimiz bunu başarıyor, kimilerimiz ise birkaç denemenin ardından bu kararları rafa kaldırıyor. Yaşam tarzında kalıcı değişiklikler yapmanın pek kolay bir süreç olmadığını söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. H. Gülbağ Bahçıvan, “Yeni yıl hedeflerimi nasıl gerçekleştirebilirim” sorusunun yanıtını veriyor.
Kendinize gerçekçi bir hedef listesi oluşturun
Yeni yıl öncesinde birçok kişinin kendine sigarayı bırakmak, spora başlamak, kilo vermek, sağlıklı bir hayatı benimsemek gibi pozitif yaşam tarzına dair hedefler belirlediğini anlatan Uzm. Dr. H. Gülbağ Bahçıvan, “Hayatımızda kalıcı değişiklikler yapmak oldukça zordur. Bu nedenle öncelikle kendinize gerçekçi bir hedef listesi oluşturmak, planlara bağlı kalma ve uygulama şansınızı artırır. Hedeflerinizi belirlerken net tanımlar yapmalısınız. Örneğin ‘Bu yıl daha çok egzersiz yapacağım’ demek yerine, ‘Haftada 4 gün birer saat orta tempolu yürüyüş yapacağım’ diyebilirsiniz. Ayrıca kendinize gerçekçi hedefler belirlemelisiniz. Bunu yaparken ekonomik durumunuzu, takviminizi, ailenizin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurun. Ancak bu planlarda her zaman aksamalar, başarısızlıkların olabileceğini aklınızdan çıkarmayın ve esnek olun” diyor.
DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. H. Gülbağ Bahçıvan, yeni yıl kararlarını hayata geçirmek isteyenler için 7 ipucunu şöyle sıralıyor:
1. Hedeflerinizi belirledikten sonra öncelikle bağlı kalacağınız bir plan yapın.
2. Hedeflerinize giden yolda koşmak yerine, küçük adımlarla yola çıkın.
3. Bütün hedeflerinizi bir kerede gerçekleştirmenizin mümkün olmadığının farkında olarak tek seferde tek bir davranışınızı değiştirmeyi hedefleyin. Örneğin hem kilo vermeye hem egzersize başlamak yerine önce bunlardan birini gerçekleştirin.
4. Hedeflerinize ilerlerken yalnız olmak yerine motivasyonunuzu artırmak için bu sürece bir yakınınızı ya da arkadaşınızı da sürece dahil edin.
5. Mutlaka destek alın.
6. Ulaştığınız her hedef için kendinize küçük bir ödül verin. Kendinizle gurur duymaktan vazgeçmeyin.
7. Kendinize inanın ve cesaretinizi hiç kaybetmeyin.