Vücut çatlakları, kadınların korkulu rüyalarından biridir. Beslenme alışkanlıkları, genetik faktörler, kilo alıp verme, hamilelik gibi etkenler vücut çatlaklarına sebep olabiliyor. Parle Beauty Kurucu Ortağı, Uzman Estetisyen Ece Karabulut çatlak tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.
Öncelikle basit olarak çatlağı tanımlamak gerekirse, cildin dermis tabakasında aşırı gerilmeye bağlı olarak ortaya çıkan yırtılmalar olarak düşünebiliriz. Çatlaklar ergenlik çağlarında hızlı boy uzamasından, hızlı kilo alıp vermeye bağlı oluşabildiği gibi, özellikle hamilelik ya da emzirme sonrasında da ortaya çıkabilmektedir. Çatlakların görülme oranı erkeklere kıyasla kadınlarda daha yüksektir.
Çoğunlukla, bel, kalça, bacak, karın, meme ve kollarda görülen çatlaklar, ilk oluştuklarında kırmızı veya mor renkte olsa da zamanla beyazlar. Cilt yüzeyinde estetik olmayan görünüme yol açan bu deformasyon, kişinin giyim tarzının farklılaşmasına ve kendini mutsuz hissetmesine yol açabilir.
Hamilelik ve kilo alıp verme sürecinde çatlak oluşumunu engellemek için önlemler alınması sayesinde çatlak görünümünün önüne geçebilmek mümkün. Alınabilecek önemler ise göbek, kol, basen ve göğüs bölgelerine çeşitli yağlar, retinoid ve E vitamini uygulamak olabilir. Kullanılacak bu maddeler ise mutlaka uzman hekim tarafından tavsiye edilmelidir.
Günümüzde tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle beraber çatlak tedavi yöntemleri de yenilenmiştir. Yöntemlerin gelişmesi çatlakların %80 oranında iyileşmesini sağlamaktadır.
Çatlak tedavisinde yeni dönem
Yıllardır bu konu hakkında birçok tedavi, uygulama, kremler önerildi, ne kadar yöntem varsa merakla dinlendi, denendi. İğneli yöntemler, lazerli yöntemler, çatlak bölgelere uygulanan kremler ve masaj teknikleri hepsi belirli oranda fayda sağladı ama bu denli spesifik olanı görülmemişti. Striort yöntemi adı verilen yöntem sayesinde efektif sonuçlara ulaşılabiliyor.
Striort yöntemi, çatlaklara yönelik özel olarak formulize edilen ürünlerin vakum barometresi bir cihaz yoluyla deri yırtıklarının direkt üzerine uygulanmasıdır. Bu yöntemle çatlaklar üzerinde tek tek çalışılır. İşlem esnasında önce çatlakların üzerine özel solüsyonlar uygulanır, bu bölgede kan dolaşımının hızlanması sağlanır, daha sonra vakum barı deri yırtıkları yönünde gezdirilerek elastin ve kolajen proteinler uyarılır, böylece yırtık görünümünde iyileşme meydana gelmeye başlar.
Klinik uygulamasının yanında evde kullanılması gereken ürünler de çok önemlidir. Ev devam ürünleri eksik ya da yanlış uygulandığında tedavinin başarı şansı düşmektedir.
Bazen tek seansta %80 sonuca ulaşılabildiği gibi bazen de iki ve üçüncü seanslara gerek duyulabilmektedir. Seans sayısına, ilk uygulama sonrasında 30 gün boyunca ev devam ürünleri kullanıldıktan sonra karar verilmelidir.
Tedavide başarıyı direkt olarak etkileyen diğer bir unsur da uygulanan krem ve solüsyonlardır. Uygulama için üretilen solüsyonların özel olarak üretildiği unutulmamalı ve doğru ürünlerin tercih edildiğinden emin olunmalıdır.