Özellikle soğuk kış aylarında daha da artan dudak kuruluğu ve dudak çatlaması şikayetlerinin birçok kişinin ortak sorunu olduğunu belirten Uzman Estetisyen Aylin Çetinkaya, dudak kuruluğu ve dudak çatlamasının, hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemesinden dolayı çatlamanın sebeplerini bulmanın ve buna ilişkin bakımları uygulamanın önemli olduğunu belirtiyor. Dudakların narin bir yapısının olduğunu ve dış etkenlerden kolayca etkilendiğini belirten Aylin Çetinkaya, aynı zamanda dudak kuruluğunun ciltteki nem oranına ilişkin de önemli bir gösterge olduğunu söylüyor.

Dudak kuruması ve çatlamasının başlıca sebepleri
1- Soğuk ve kuru havalar dudakların kuruması ve çatlamasında önemli bir etkendir.
2- Güneş ışınları ve rüzgar zaman zaman dudaklarda nem kaybından dolayı soyulmaya neden olabilir. Bu tarz çevresel faktörlere maruz kalındığında, dudaklar kurumaya başlar ve dudakların soyulmasına sebep olan çatlaklar meydana gelir.
3- Dudak rujları, özellikle mat rujlar gibi kozmetik ürünlerin aşırı kullanımı da dudakların kurumasına ve soyulmasına sebep olur.
4- Asitli içecekler dudak üst tabakasının yapısını bozarak dudak kuruluğuna yol açar. Asitli içeceklerde doğrudan dudak temasından kaçınmak ve pipet kullanmak gereklidir.
5- Gün içerisinde yeteri kadar su tüketilmemesi sebebiyle ciltteki nem oranı azalır, bu durumda dudaklardaki kuruma ve çatlama şikayetleri artacaktır.

Dudakların kuruması ve çatlaması sadece kış aylarına özgü bir şikayet değildir. Eğer dudaklarınıza ihtiyacı olan bakımı sağlayamazsanız dudaklarınız her zaman kuru ve çatlak olabilir.

Dudak kuruması ve çatlamasına karşı bunlara dikkat edin!
1-Eğer dudaklarınızı yalamak gibi bir huyunuz varsa bundan en kısa zamanda vazgeçin.
2-Stresli olduğunuz zamanlarda dudaklarınızı ısırmayın. Güzel ve bakımlı dudaklara sahip olmak için bu kötü alışkanlıktan kurtulmak gerektiğini unutmayın.
3- Gün içerisinde sürekli dudak nemlendiricisi kullanmayı ihmal etmeyin. Mümkünse her iki saatte bir dudaklarınızı nemlendirici ile rahatlatın.
4- Günlük su tüketimini arttırın. Dudakların kuru olması vücudumuzdaki suyun yetersiz olduğunun işaretçisi olabilir. Bol bol su için.

Dudaklardaki kuruma ve çatlamanın sebeplerini anlayıp buna ilişkin önlemleri almanın yanı sıra dudaklara düzenli olarak bakım yapmak da önemli. Cilt bakım ürünleri satan eczane ve mağazalardan alabileceğiniz ürünler olduğu gibi evde kolayca uygulayabileceğiniz doğal yöntemler de var.

Evde dudak bakımı için doğal yöntemler

Zeytinyağı ve Şeker Peelingi
Kuruyan ve çatlayan dudaklarınızı ölü deriden arındırmak önemli. Bir çay kaşığı toz şekerin üzerine damlattığımız zeytinyağı ile evde kolayca uygulayabileceğiniz bir dudak peelingi hazırlayabilirsiniz. Dudaklarınızın üzerine hafifçe uygulayabileceğiniz bu peelingi haftada bir veya iki defa kullanmanız yeterli.

Hindistan Cevizi Yağı
Yatmadan önce kurumuş dudaklarınıza hindistan cevizi yağı uygulayın. Dudak çatlaması ve dudak kuruluğunu tedavi edecektir.

Doğal Badem Yağı
Her gece dudaklarınıza uygulayabileceğiniz doğal badem yağı ile dudaklarınızı nemlendirdiğinizde kuruma ve çatlama şikayetlerinizin azaldığını görebilirsiniz. Evde yapabileceğiniz peeling ve yağ bazlı nemlendiriciler dışında dudaklarınıza daha kısa sürede daha yoğun bir nemlendirme sağlamak için son dönemde sıkça tercih edilmeye başlanan dudak nem aşısını deneyebilirsiniz.

Dudak nem aşısı nedir?
Nem aşısı cildin alt tabakasına hyaluronik asit başta olmak üzere dudakların ihtiyacı olan vitaminlerin mezoterapi yöntemi ile enjekte edilmesidir. Hyaluronik asit su tutma özelliği sayesinde dudakların nem seviyesini arttırır. Dudak nem aşısında hyaluronik asit yarı çapraz bağlı ya da çapraz bağsız olarak kullanılabilir. Bu uygulama klinik ortamda uzman doktor tarafından yapılması gereken bir uygulamadır. Kısa zamanda daha yoğun bir nemlendirme isteyen kişiler tarafından tercih edilir.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"