Uluslararası ödüllü keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev, Arnavutluk’un kültürel hafızası olarak kabul edilen Arnavutluk Radyo Televizyon (RTSH) Senfoni Orkestrası ile 16 Ocak’ta Tiran’da bir araya geliyor. Sanatçı, bu dev konserle kariyerine bir prestij halkası daha ekliyor. Dünya sahnelerinde sergilediği performanslarla Türkiye’nin genç nesil virtüözleri arasında özel bir yere sahip olan Elvin Hoxha Ganiyev, Balkan müzik dünyasının kalbi Tiran’da sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Ganiyev, 16 Ocak akşamı ülkenin en köklü sanat topluluğu olan Arnavutluk Radyo Televizyon (RTSH) Senfoni Orkestrası eşliğinde unutulmaz bir performansa imza atacak.
Arnavutluk’un başkenti Tiran’da, tarihi Sanat Üniversitesi Salonu’nda (Salla Universiteti i Arteve) gerçekleşecek olan konser, iki ülke arasındaki kültürel bağları müzikle güçlendiriyor. 1962 yılından bu yana ülkenin sanatsal standartlarını belirleyen RTSH Senfoni Orkestrası ile sahneye çıkmak, Ganiyev’in Avrupa ve Balkanlar’daki sanatsal kariyerinde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Beethoven’ın Dev Eseri Ganiyev’in Kemanıyla Yankılanacak
Gecenin merakla beklenen eserinde Elvin Hoxha Ganiyev, müzik tarihinin en zorlu ve görkemli konçertolarından biri olan Ludwig van Beethoven-Re Majör Keman Konçertosu, Op. 61’i yorumlayacak. Ganiyev’in teknik ustalığı ve duygusal derinliğiyle harmanlanacak olan bu eser, orkestranın deneyimli tınısıyla bütünleşecek. Konserin devamında ise orkestra, Franz Schubert’in görkemli yapıtı 9. Senfoni “Büyük” (Do Majör, D 944) ile dinleyicileri müzikal bir yolculuğa çıkaracak.
Arnavutluk’un ulusal kanalı RTSH tarafından takip edilecek olan konser, sadece salondaki dinleyicilerle sınırlı kalmayacak, aynı zamanda bölgesel yayınlarla daha geniş bir kitleye ulaştırılacak. Bu konser, genç virtüöz Elvin Hoxha Ganiyev’in uluslararası kariyer grafiğinde Balkanlar’ın kapılarını daha güçlü aralayan stratejik bir performans olma özelliği taşıyor.
16 Ocak 2026 tarihinde gerçekleşecek olan bu müzik şöleni, saat 19:00’da Tiran’daki Sanat Üniversitesi Salonu’nda başlayacak.
İlk uluslararası konserini 10 yaşında Kremlin Sarayı’nda verdi
1997 yılında Ankara’da, viyolonsel sanatçısı bir baba ve piyanist bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Elvin Hoxha Ganiyev, müziğe çok erken yaşta adım attı. Beş yaşında Bilkent Senfoni Orkestrası kurucusu olan büyükbabası Server Ganiyev’den ders almaya başladı. Altı yaşında Bilkent Üniversitesi Adnan Saygun Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu’nun keman sanat dalına birincilikle kabul edildi.
Sanatçı henüz sekiz yaşındayken büyükbabası ile ilk orkestralı konserini verdi ve aynı yıl Zürih Konservatuarı’nın genç sanatçı programına kabul edildi. Kariyerinin ilk uluslararası konserini 10 yaşında Moskova Kremlin Sarayı’nda veren Ganiyev, o günden bu yana dünyanın dört bir yanındaki önemli konser salonlarında ve prestijli festivallerde performans sergiliyor.
Ganiyev, Carnegie Hall, Berlin Filarmoni Salonu, Tchaikovsky Konser Salonu, Amsterdam Concertgebouw ve Londra Royal Albert Hall gibi prestijli mekanlarda; Zubin Mehta, Yuri Bashmet, Sasha Goetzel, Gürer Aykal ve Plácido Domingo gibi seçkin şeflerle çalıştı. Vadim Repin, Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov ve Fazıl Say gibi müzik dünyasının dev isimleriyle aynı sahneyi paylaştı. Henüz 13 yaşındayken, Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın 38. İstanbul Müzik Festivali açılış konserinde solist olarak yer aldı. David Oistrakh, Lipinski-Wieniawski, Viyana Uluslararası Müzik Yarışmaları ve 2023 Karol Szymanowski Yarışması da dahil olmak üzere birçok uluslararası yarışmada sayısız ödül ve onur derecesine layık görülen Ganiyev, aldığı ödüller arasında Papa’dan aldığı nişanla da dikkat çekiyor. Sanatçının kayıtları arasında; Voyages, Chapter İstanbul (2021) ve Ysaye 6 Sonates (2024) bulunuyor.
Ünlü orkestra şefi Zubin Mehta’nın, “Olağanüstü yeteneğinden gerçekten çok etkilendim” sözleriyle takdir ettiği Elvin Hoxha Ganiyev, sanatsal yolculuğuna 1715 yapımı nadide bir keman ve Eugène Sartory yayı ile devam ediyor.

