Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner ramazan ayını sağlığımızı bozmadan, ağız tadınca yaşayabilmek için evde, alışverişte ve toplu tüketimde yapılması gerekenleri sıraladı.

Sıcakta bekletilen gıdalara dikkat
Ramazan ayı yaz başına denk geldiği için gittikçe artan sıcaklar nedeniyle gıda güvenliğine her zamankinden daha da fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Sıcakların artması ile birlikte, hazırlanan veya satın alınan gıdaların uzun saatler bekletilmesinin, bilhassa açıkta satılan veya açıkta bırakılan gıdaların taşıdığı risklere dikkat edilmesi gerekiyor.

Açıkta satılan ürünlerden uzak durun
Ramazan alışverişlerinde uygun olmayan koşullarda ve merdiven altında üretilen gıda maddelerinin halk sağlığı açısından ciddi risk teşkil ettiği göz ardı edilmemelidir. Bu tür ürünler rasgele ortamlarda açıkta veya ambalajsız şekilde satılabilmekte ve tüketicilere ulaşabilmektedir. Nerede ve kimin tarafından üretildiği bilinmeyen kayıt dışı ürünler satın alınmamalı ve tüketilmemelidir.

Alışveriş listesi oluşturun
Ramazan alışverişlerinde gıda israfının önlenmek için mutlaka alışveriş listesi oluşturun, ihtiyaçtan fazla alışverişin önüne geçebilmek için bu yöntemi alışkanlık haline getirin.

Bakanlık onayı yoksa satın almayın
Ramazan alışverişlerinde satın aldığınız gıdaların etiketini dikkatlice okuyun. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilen kayıt veya onay bilgisi ile saklama sıcaklığını kontrol edin. Satın aldığınız ürünün doğru sıcaklıklarda muhafaza edilip edilmediğini ve son kullanma tarihini ürün etiketinden kontrol edin. Kayıt dışı veya doğru muhafaza edilmemiş ürünleri satın almayın.

Alışverişinizde et, tavuk ve balığı en son alın
Et, tavuk, balık gibi çabuk bozulabilen gıdaları ve dondurulmuş ürünleri alışverişinizin sonunda alın. Eğer hemen tüketilmeyecekse dondurulmuş ürünleri çözülmeden eve ulaştırarak hemen buzluğa yerleştirin. Buzlukta saklanılan yiyecekleri tekrar tekrar çözüp dondurmak yerine, gıdaları kullanacağınız miktarlarda ayırmak suretiyle dondurunuz. Çözünmüş gıdaları asla tekrar dondurmayın.

Yemeği piştikten sonra en fazla bir kez ısıtın
Gıdaları ortam sıcaklığında tutmamaya mümkün olduğunca buzdolabında tutmaya özen gösterilmesi gerekiyor. Yemek pişirildikten sonra yenilecek kadarını ayırın ve geri kalanını hızlıca soğutup buzdolabına kaldırın. Yemeği piştikten sonra en fazla bir kez ısıtın. İftar sofrasından artan gıda olursa da hemen buzdolabına kaldırın sahura kadar ortamda asla kalmasına izin vermeyin.

Toplu iftarlarda bunlara dikkat
Özellikle toplu yemek servisinin yapıldığı yerlerde hazırlanan yemekler iftar öncesinde sıcaklığının kontrol alındığı koşullarda bekletilmeli. Sıcak tüketilecek gıdalar sıcak olarak, soğuk tüketilecek gıdalar ise soğuk olarak muhafaza edilmeli ve saatler öncesinden masalara servisi yapılmamalı.

Şüphe duyuyorsanız doğru yoldasınız
Restoranda yemek yenilmesi durumunda ortamın, servis yapan kişilerin ve restoran tuvaletlerinin temizliğine dikkat edin. Hijyenik olmayan yerlerden kesinlikle uzak durun ve kokusundan, görüntüsünden şüphe duyduğunuz hiçbir yiyeceği tüketmeyin.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"