Çikolatanın mutlulukla bir ilişkisi olduğunu savunanların en sevdiği tarih: 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü özelinde Diyetisyen Semih Üresin’le çikolatanın sağlık faydasını konuştuk.
Çikolata dünyada sevilerek tüketilen, mutluluk ve haz duygularını uyandıran ve birbirimize ikramlarda bulunduğumuz aynı zamanda sağlıklı da olan bir besindir. Çoğu zaman ‘’kötü’’ olarak etiketlense de aslında doğru tür ve miktarda çikolata tüketimi çoğu hastalığın önlenmesi için önemli bir rol oynar.
Bitter çikolata sağlık açısından en doğru tercih
Daha yüksek kakao içeriği nedeniyle flavonoid adı verilen vücudumuzda antioksidan özellik gösteren bileşikler yönünden sütlü çikolataya göre yaklaşık 2 kat, beyaz çikolataya göre ise yaklaşık 3 kat daha zengindir. Ayrıca diğer çikolata türlerine göre çok daha az şeker ve yağ içermekle birlikte daha yüksek magnezyum, demir, fosfor, bakır, manganez içerir. Bu zengin içeriği ile kan basıncının düşürülmesi, kalp hastalıklarının önlenmesi, kan şekerinin dengelenmesi, iştah mekanizmasının olumlu yönde etkilenmesi, bilişsel işlevin iyileştirilmesi gibi pek çok sağlık faydası bulunuyor.
Doğal antidepresan

Doğal antidepresan etki gösteren maddeleri içermesi ile ruh hali üzerinde olumlu etkilere sahip olur ve mutluluk hormonu serotoninin öncüsü olan madde içeriği ile de mutlu hissetmemizi sağlar.

Kontrollü yiyin
Tüm besinlerde olduğu gibi bu mucizevi besin için de porsiyon kontrolü yapmalısınız. Günlük 30-60 gram arasında bitter çikolatayı rahatlıkla tüketebilirsiniz. Diğer çikolatalardan da daha nadir ve yine porsiyonlarınıza dikkat ederek tüketebilirsiniz.
Çikolataya doyamıyorsanız…
Aynı zamanda öğün sonralarında hala yeme isteğiniz varsa ve tatmin olmamış hissediyorsanız; bitter çikolata ile bu istediğinizi tamamlamanız mantıklı bir davranış olabilir.
Aman dikkat!
Tip 1-Tip 2 diyabetli bir bireyseniz, gebeyseniz, kan şekeri dengesi üzerine etki eden ilaçlardan kullanıyorsanız dikkatli olmalı ve bu konuda diyetisyen desteği alınmalısınız.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"