Avrupa Yeşil Mutabakatı, uluslararası ticaretin kurallarını değiştiriyor ve kartları yeniden dağıtıyor. AB ülkeleri, söz konusu iklim yasasına göre karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 55 azaltmayı, 2050 yılına kadar da sıfıra düşürmeyi hedefliyor. Türkiye gibi yasayı onaylayan ülkeler, AB ile ticaretlerinde, ürün ve hizmetlerinin karbon salınımlarını belirleyen kurallara uymak zorunda olacak. Dönüşüme ayak uydurulmadığı takdirde sadece hazır giyim sektörü her yıl 300 milyon dolar vergi ödemek zorunda kalabilir.

AB ülkeleri, pek çok sektör gibi Anne Bebek Çocuk sektörü için ihracatta en önemli pazarlar arasında yer alıyor. Sektörün hitap ettiği hedef kitleye bağlı olarak üretimde her zaman diğer sektörlere göre daha hassas ve duyarlı olduğunu belirten CBME Türkiye – Uluslararası İstanbul Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuar Direktörü Hatice Dinçer, “Yeşil Mutabakata en çabuk uyum sağlayabilecek sektörün hazır giyim ve konfeksiyon olacağına inanıyorum. Her yıl ortalama 1,3 milyon ton hazır giyim ve konfeksiyon ürünü ihraç ediyoruz. Yaklaşık 2 milyar dolar iş hacmine sahip anne bebek çocuk sektöründe tekstil grubu yüzde 30’la pazardaki en büyük paya sahip alt sektör. Global birçok marka her yıl ülkemizden milyonlarca dolarlık alım gerçekleştiriyor. Sürdürülebilirliğe duyarlı bu büyük markalarla uzun zamandır ticaret yapıyoruz ve aslında üretimden tedariğe taleplerini karşılarken uyum sürecine dair çoktan yol kat ettik.” dedi.

“Türkiye, yeşil dönüşümle sektörün üretim üssü olabilir”
“Zor bir süreçten geçilecek ama küresel rekabet gücümüzü korumak ve daha da geliştirmek adına dönüşmeye mecburuz.” diyen Dinçer şöyle devam etti:“ TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi öngörülerine göre, dönüşüme ayak uydurulmadığı takdirde hazır giyim sektörü her yıl 300 milyon dolar vergi ödemek zorunda kalabilir. Ama Türkiye bu zor süreci iyi yönettiği takdirde sektörün üretim üssü olabilecek potansiyele sahip. CBME Türkiye olarak 30 yıldır bölgenin en güçlü uluslararası bebek ve çocuk ürünleri fuarı olarak sektörü 22.000m2 alanda, ticaretin kalbi İstanbul’da uluslararası pazarlarla buluşturuyoruz. Bu yıl 8-11 Aralık 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek CBME Türkiye’de yeni ürün lansmanı yapacak ve en trend koleksiyonlarını sergileyecek, Türkiye, Polonya, Portekiz ve Rusya’dan 650 katılımcı marka yer alacak. Çocuk modası üreticisi firmalar, İlkbahar-Yaz 2022 sezonu için 0-16 yaş grubuna özel farklı stil ve tasarımda hazırladıkları 25.000’den fazla modeli sergileyecek.”.

“Geleceğimiz için yeşil dönüşüme duyarlı olmak zorundayız”
CBME Türkiye katılımcıları arasında yeşil dönüşüm sürecinde ülkemizin elini güçlendirecek sürdürülebilir üretim yapan firmalar da var. Babeks Tekstil, 2015 yılından bu yana GOTS (Global Organic Textile Standard) sertifikalı organik bebek giyimi üretiyor. Şirket, ürünlerinin yüzde 90’ını Avustralya, Japonya, Singapur, Avrupa ülkeleri, Dubai, Katar, Kuveyt başta olmak üzere toplamda 50 ülkeye ihraç ediyor. Sektörün yeşil dönüşüme tam anlamıyla hazır olduğunu düşünmediğini belirten Firma Sahibi Hüseyin Adatepe,” Geleceğimiz için yeşil dönüşüme duyarlı bir firma olmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Özellikle ihracat yapan firmalarımız her yeni günde bu dönüşüme hazır olmak zorunda. Sektör eğer bu dönüşüme tam anlamıyla ayak uydurabilir ise ihracat noktasında çok güzel sonuçlar elde edeceğiz. Döviz kurunun yükselmesi, üretim kalitemizin yüksek olması sebebiyle Türkiye’nin üretim merkezi olma yolunda çok avantajlı olduğunu düşünüyorum. Uzak doğu navlun fiyatlarının yüksek olması da Türkiye’de üretim ve ihracat için çok ciddi bir avantajlı hale gelmiştir. Özellikle 2021 yılında hem navlun, hem de ürün birim fiyat konusunda cazip hale gelmiş olmamızdan dolayı Avrupa ülkelerinden ciddi talepler gelmektedir. 2022-2023 yıllarında mevcut koşullardaki fırsatları çok iyi değerlendirip ülkemize döviz girdisi sağlayabiliriz. Bu doğrultuda istihdam yaparak ekonomimize bir nebze katkı sağlamış olabiliriz.” dedi.

“CBME Türkiye’nin bizlere yeni pazarlar ve yeni müşteriler oluşturacağını düşünüyorum”
Adatepe şöyle devam etti: “Fuarda yerimizi aldık. CBME bizlere global pazarları incelememiz noktasında ve yabancı müşterilerin bizlere ulaşması konusunda yardımcı olmaktadır. Doğru ürün ve fiyat paritesi ile değerlendirmemiz durumunda fuarın bizlere yeni pazarlar ve yeni müşteriler oluşturacağını düşünüyorum.”. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD)’ye göre hazır giyimde halen 16,5 dolar civarında olan kilogram başına ihracat birim fiyatının sadece sürdürülebilir üretim kapasitesi arttırılarak 20 doların üzerine çıkarılması mümkün.

Anne Bebek Çocuk sektörüne dair her şey CBME Türkiye’de vitrine çıkıyor
8-11 Aralık 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek CBME Türkiye – 39. Uluslararası İstanbul Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuar’ında, Bebek Çocuk Taşıma ve Güvenlik Araç Gereçleri’, ‘Bebek Bakımı ve Beslenmesi’, ‘Yeni Doğan ve Bebek Giyim’, ‘Çocuk ve Genç Giyim’, ‘Abiye Giyim’, ‘Pijama, Çorap, Çamaşır ve Aksesuar’ ve ‘Mobilya ve Ev Tekstili Ürünleri’ kategorilerinde firmalar yer alıyor. Ağırlıklı olarak Orta Doğu, Kuzey Afrika, Rusya-Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Balkan bölgelerinden hedeflenen ülkelerden gelen ticari alıcılar CBME Türkiye’yi ziyaret ediyorlar.

Sağlık ve Güvenliğinizi Etkinliklerimizin Odağına Yerleştirdik
Fuarda, katılımcı ve ziyaretçilerinin güvenli ve verimli bir fuar deneyimi yaşamalarını sağlamak üzere HES kodu sorgusu, ateş kontrolü yapılacak ve maske ile giriş yapmaları sağlanacak. Ayrıca fuara sadece online kayıtla ziyaretçi kabul edilecek. Türkiye’nin belirlediği tüm önlemlerin yanı sıra dünyanın en büyük etkinlik organizatörü Informa tarafından geliştirilen ‘Temizlik ve Hijyen’, ‘Fiziksel Mesafe’ ile ‘Tespit ve Koruma’yı kapsayan AllSecure Standartları uygulanacak.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"