Otizm gibi yaygın gelişimsel bozukluklarda çocuğu erken fark etmenin önemli olduğunu belirten Liv Hospital’dan Klinik Psikolog Selenay Yücel Keleş; “M-chat testi, çocuktaki otizm belirtilerini erken tespit etmek ve normal gelişimi yakalamak için önemli bir fırsattır.” diyerek test hakkında bilgiler aktardı.

Çocuğumun tepkileri normal mi?
Otizm spektrum bozukluğunun günümüzde görülme sıklığı artmıştır. Ebeveynler çocuklarındaki belirtilerin yaşına/ayına göre normal mi yoksa anormal mi olduğunu kimi zaman anlamayabilir ve bir uzmana ihtiyaç duyabilirler. Bu aşamada M-chat diye isimlendirdiğimiz Erken Çocukluk Dönemi Otizm Tarama testi ihtiyacımızı karşılar niteliktedir.

M-chat testi nasıl yapılır?

M-chat testi, ebeveynlere sorarak uyguladığımız kısa sürede yapılan, basit ve hemen sonuçlanan bir envanterdir.

M-chat testi için yaş aralığı var mı?
18 ay ile 36 ay arasındaki çocuklar için yapılan otizmin belirtilerini tespit etmek amacıyla geliştirilmiş 23 maddelik bir ölçektir.

Bu test sonucu bize neyi ifade eder?
Bu test ile çocukta otizm belirtilerinin olup olmadığını ve varsa ne şiddette olduğunu görürüz.

Tanı için sadece M-chat yeterli mi?
Dünyada geçerliliği ve güvenirliliği en yüksek olan otizm test araçlarından bir tanesidir. Fakat Otizm tanısını koymak için bu test tek başına yeterli değildir. Mutlaka bir uzmanın gözlem ve görüşü de değerlendirmenin içinde olmalıdır. Klinik tanı için çocuk psikiyatristi tarafından değerlendirme yapılır ve kesin tanı konulur.

Otizm gibi yaygın gelişimsel bozukluklarda çocuğu erken fark etmek çok önemlidir. M-chat testi çocuktaki otizm belirtilerini erken tespit etmek ve normal gelişimi yakalamak için önemli bir fırsattır.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"