Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır: “Kordon kanı, doğum sonrasında genellikle atılmakta. Ancak kordon kanı oldukça zengin bir kök hücre kaynağıdır. ” 

Kordon kanı nedir?
Gebelik süresince anne ve bebek arasındaki bağlantıyı kuran, bebeğin oksijen alımını ve beslenmesini sağlayan, kordonda bulunan kana kordon kanı adı verilmektedir. Kordon kanı, doğum sonrasında genellikle atılmakta. Ancak kordon kanı oldukça zengin bir kök hücre kaynağıdır.

Neden kıymetli?
Doku ve organları oluşturacak olan kök hücreyi bu denli değerli kılan sınırsız, bölünme ve çeşitli hücre tiplerine farklılaşma yeteneğine sahip olmasıdır.

Hangi tedavilerde kullanılıyor?
Kemik iliğine alternatif olan kordon kanı, günümüzde bağışıklı sistemi yanıtını arttıran veya azaltan madde olan immunmidulatör olarak kullanıldığı gibi immün yetersizliklerin tedavisinde, kalp, kemik, kıkırdak, kas ve nörolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Ayrıca kordon kanı günümüzde 80’den fazla hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra serebral palsi, otizm, çocuklardaki işitme kaybı, Tip-I diyabet ayrıca Parkinson gibi sinir sistemi harabiyeti, MS (multiple skleroz), romatoit artirit, osteogenesis imperfekta gibi oto-immün hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği düşünülmüş ve bunu araştırmak için yurt içi ve yurt dışında FDA ve EMA onaylı birçok klinik araştırma yapılmaktadır.

Nasıl toplanır?
Doğum sonrasını takiben yer çekiminin etkisi ile kan akımı devam eder, doğumdan sonra kordon kanının birkaç dakika içinde alınması gerekmekte. Kan, kordon kanı bankası tarafından özel torbalara alınır. Belirli bir miktarın altında alınan kanlar, sterilitesi bozulan kanlar kullanıma uygun olmazken uygun olan kanlar gerekli testler çalışıldıktan sonra kordon kanı bankası tarafından saklanır. Toplanan kordon kanının minimal pıhtılaşmış olup maksimum yoğunlukta olmalıdır. Kordon kanı alımı doğum ve yeni doğan bakımı etkilememeli veya kordonu klamplemeye engel teşkil etmemelidir.

Ağrılı mıdır?
Kordon kanı alımı, temelde ağrısız bir işlemdir ve işlemin anne ve bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Bilinmelidir ki kordon kanı alımı rutin obstetrik bakım içinde değildir. Bilgi almak isteyen hastalara kordon kanı toplanmasını ve bankacılığının hekim tarafından artıları ve eksileri ile açıklanması sonrasında seçimin hastaya bırakılması gerekmekte.

Kordon kanı alımı işlemi, hamilelik süreçlerini kapsayan rutin bakım içerisinde mi?
Kordon kanı alımı işlemi, hamilelik süreçlerini kapsayan rutin bakım içerisinde yer almamaktadır. Kordon kanı toplanması işlemi hakkında gerekli bilgilendirilmeler, uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Ailenin onayının alınması halinde gerekli bilgilendirme yapılarak alım süreci başlatılır.

Kullanım amacı nedir?
Kordon kanı kullanım amacına göre otolog ve allojenik olarak ayrılmakta. Otolog olarak kullanılan kanın kullanım amacı: İlerleyen yıllarda bebeğinizde herhangi bir hastalık olması durumda kullanılabilmesi için saklaması olarak tanımlayabiliriz. Allojenik olarak kullanılan bankalarda ise kök hücre nakli gereken hastalar için sağlık kurumları tarafından kurulmuş ve kan veren kişiden herhangi bir ücret alınmaksızın yapılan işlemleri kapsamakta. 

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"