Evde sınav hazırlıkları nasıl gidiyor? Çocuğunuz stresli mi yoksa siz ondan daha mı streslisiniz? Öncelikle siz de çok iyi biliyorsunuz ki bu stres olayı her ikinize de zarar verir. Mümkün olduğunda rahat olmalısınız. Son günler çok önemli.  Malum tüm yıl ders çalışıldı. Peki son hafta nelere dikkat etmelisiniz? Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kuntay Arcan cevapladı.

Yüz binlerce öğrencinin hayatının dönüm noktası olarak baktığı Lise Giriş Sınavı’na (LGS) sayılı günler kala çocuğunuzun kaygılarını azaltın. Unutmayın ki kaygı bulaşıcıdır. Anne babasını kaygılı gören çocuk da kaygılanır. Kaygı azalırsa başarı artar.

Uyku düzeni, çocukların sadece sınav döneminde değil genel olarak dikkat etmeleri gereken kuralların başında geliyor. Temel prensip, çocuğun ertesi sabah kalkacağı saatten 9 saat önce uyuması. Yani eğer sınav sabahı 07:00’de kalkacaksa 22:00’ye uyumuş olması gerekiyor.

Sınav öncesi bilgisayar, tablet ya da cep telefonu başında geçirilen sürenin kısıtlanmasının en kritik aşama.

Sınavdan önce çocuklar kendilerini rahatsız edebilecek, alışık olmadığı yiyecekler gibi bilmediği, hiç denemediği besinlerden uzak durmalı.

Sınavdan önceki günlerde çocuğunuzu yoracak, gerginliğine neden olacak etkinliklerden uzak tutun.

Sınavdan önce kaygılanmaları olağandır. O kaygı, o sorularla beraber azalacaktır.

Son ana kadar ‘Acaba şunu biliyor muyum? Bunu da hatırlıyor muyum?’ gibi soruları akla getirmek, kaygıyı artırabilir. Üç gün önce soru çözmeyi bırakmak gerekiyor.

Çocuğunuz hava koşullarını gözeterek ve kendi özelliklerini bilerek giyinsin. Terleyen çocuklar daha ince, üşüyenler daha kalın.

Sınavdan önce ya da sonra çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirmeniz en önemli destek. Çocuğunuzun ihtiyacını anne baba olarak duymalısınız. Çocuğunuz ‘Biraz sınavdan konuşalım’ dediğinde, ‘Bırak artık sınavı, bak az kaldı zaten’ demeyin. Ya da çocuğunuz sınavdan bahsetmek istemediğinde ‘Bak bu da varmış’ diye konuya devam etmeyin.

Çocuğunuza sınav sonucunda istenen ya da beklenen başarının elde edilememesi halinde bu deneyime de bir kazanç gözüyle bakılması gerektiğini belirtin.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"