Uzman Hemşire Betül Bağceçi: Yenidoğanın doğduğu anda iletişim kurmak için kullanabileceği en gelişmiş duyusu, “dokunma” duyusudur.  Dokunma duyusu, özellikle dudaklar, dil, kulaklar ve alında olmak üzere tüm vücutta çok iyi gelişmiştir ve bebeklik döneminde çocuğun çevresini algılamasında çok önemlidir. Bebek kendisine dokunulduğunda, kucaklandığında çevresi ile ilişki kurar ve böylece psiko-sosyal gelişimi desteklenir. Anne-babaların bebekleriyle iletişim kurmada kullanabilecekleri yollardan biri bebek masajıdır. Masaj, bebeği hissetmek ve ona dokunmak için en uygun yoldur.

Bebek masajı, bebeğin bedensel ve ruhsal yönden gelişimini destekleyen, sayısız faydaları olan basit ve etkili bir yöntemdir ve aynı zamanda bir rahatlama tekniğidir. Masaj, bebeğin sağlıklı büyüme- gelişmesi, kan dolaşımının hızlanması, kas-iskelet sisteminin gelişmesi ve bağırsaklarında biriken gazın çıkarılması gibi pek çok fizyolojik yararlarının yanı sıra,  bebeğin anne-babasıyla iletişimini güçlendiren, birlikte geçirdikleri zamanı eğlenceli ve kaliteli kılan bir zaman dilimidir.

Fiziksel yararları

* Bebeğin başından yak parmağına kadar   yapılan Dokunma kan akışını hızlandırdığı için, dokulara giden oksijen miktarını arttırır.
* Kas, sinir ve iskelet sisteminin, sinir-kas koordinasyonun gelişimini destekler.
* Lenf akışını düzenler, toksinleri uzaklaştırarak, bağışıklık sistemini güçlendirir, böylelikle bebeklik çağında sıklıkla görülen nezle, grip gibi enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır.
* Dokunma doğal ağrı kesici olan endorfin hormonunun salgılanmasını arttırarak, bebeğin ağrısını hafifletir. Çocukluk çağında görülen diş çıkarma, aşı uygulaması, uyku problemleri, kulak ağrısının hafifletilmesinde etkilidir.
* Barsak hareketlerini arttırarak, kabızlık ya da gaz problemlerinin hafifletilmesini sağlar.
* Kolik ataklarını azaltır, gece uykusunu derinleştirir.
* Prematüre bebeklerde besinlerin hızlı emilimini sağlar böylelikle bebeklerin hızla kilo almasını sağlar.

Psikolojik yararları

* Anne ve bebek arasındaki tensel temas, hem anne-bebek bağlanma sürecine hem de emzirmeye olumlu katkılar sağlar. Annenin bebeğiyle tensel teması  “prolaktin” hormon yapımını uyararak, süt üretimini artırmaktadır.
* Bebekleriyle daha fazla zaman geçiren, dokunsal teması olan, masaj uygulayan annelerin, emzirme yeteneklerinin arttığı ve bebeklerini daha uzun süre emzirdikleri görülmüştür. Ayrıca yapılan araştırmalarda, doğumdan sonra annesiyle ten tene temasa giren bebeklerin memeyi aramayı, tutmayı ve emmeyi, kendi kendilerine, yardımsız başardıkları belirlenmiştir.

Masajın diğer yararları 

* Dokunma duyusu, bebeğe güvende olduğu hissini verir.
* Anne-bebek bağlanma sürecini sağlamlaştırır ve aralarındaki güven duygusunu pekiştirir.
* Gerginlik, endişe ve korkuyu azaltır, sakinlik ve rahatlama sağlar.
* Annenin bebeğini sakinleştirdiğini görmesi, annelik duygusunu kısa sürede kazanmasını ve kendine güven geliştirmesini sağlar.

Huzurlu olduğu bir dönemi seçmelisiniz
Bebeğinize masaj yapmak için hazırlanırken onun huzurlu olduğu bir dönemi seçmelisiniz. Ellerinize masaj için döktüğünüz yağı bebeğinizin görme mesafesine yaklaştırarak yağı hem elinize yedirmeli, iki elinizi birbirine sürterek ellerinizin bebeğinize dokunmadan önce ısısını sağlamalı aynı zamanda sürtünmeden kaynaklı çıkan sesi bebeğiniz duymalı ve bedenine dokunmak için onun izin vermesini beklemelisiniz eğer ağlıyor veya çok huzursuzsa masaja devam etmemelisiniz.

 

 

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"