Coronovirus’ü ile ilgili etrafta çok fazla bilgi varken, bunu süzgecinizden geçirip çocuğunuza nasıl anlatmayı tercih ettiniz? Bilgi kirliliğinden uzak durmanızı, uzmanlığından emin olduğunuz kişi ve kurumları dinlemenizi tavsiye ederken Uzm. Psk. Nurdan Büyükak’a sorduk: Virüsü hakkında çocuklarla nasıl konuşabiliriz?

Okulların tatil olmasıyla birlikte çocukların zihninde birçok soru oluşacaktır. İlla bir şeyler sormasını beklemeden virüsle ilgili konuşabilirsiniz. Konuşmadan önce endişeli olduğunuzu fark ederseniz sakinleşene kadar beklemenizi tavsiye ederim. Bu şekilde yapılan konuşma çocuğunuzu da endişelendirecektir. Öncelikle ona virüsle ilgili ne bildiğini sorarak başlayabilirsiniz.

Açıklama
“Son zamanlarda adına ‘Corona’ dediğimiz bir virüs var ve dünyanın her yerinde görülüyor. Virüsler çok minik gözle göremediğimiz mikrop gibi şeylerdir. Bu virüs insanları hastalandırabiliyor. Dünyanın her yerinden bilim insanları da bunun önlemini almak için araştırmalar yapıyorlar. Özellikle çocuklar için tehlike oldukça az ama biz yinede bundan korunmak için önlemimizi alacağız.’ ‘Yapılması gereken her şeyi ben sana göstereceğim ara ara da hatırlatacağım’ diyebilirsiniz.

Yapılacaklar
Çocuğunuza ‘Bilim insanlarının önerdiği Virüse karşılık kendimizi korumak için yapabileceğimiz şeyler var ve biliyor musun çok basit şeyler’ deyip virüsün ağız ve burundan bulabileceğini bu nedenle normalden biraz daha fazla ellerini, yüzünü yıkaması gerektiğini anlatabilirsiniz. Bunları yaptığımız sürece korunacağımızı da ekleyebilirsiniz. Etrafta maske takan insanlar görebilir; onlarında önlem amaçlı taktığını illa da gerekli olmadığını söyleyebilirsiniz. Okulların da virüsün yayılmasını engellemek için tatil olduğunu en kısa sürede bilim insanlarının bir çözüm bulacağını mutlaka söyleyin.

Güven verme
Özellikle küçük çocuklarla konuşurken mutlaka tehlikede olmadığını onu korumak için orada olduğunuzu ne yaptığınızı gayet iyi bildiğinizi anlamasını sağlayın. Korkutmayın! Virüsün ne olduğunu anlatan yaşına uygun kitap ya da videolar izletebilirsiniz. Yaşına uygun olmayan kaygısını arttıracak haber ve videolarda uzak tutmakta fayda vardır. Mutlaka duygularıyla ilgili konuşun. Bunda korkacak bir şey yok demeyin. Korkusunu anlayın birlikte oyun oynayın, bol bol sarılın.

Oyun
Ellerini yıkama konusunda sorun yaşayan çocuklarla bunu bir oyuna dönüştürerek yapmanızı tavsiye ederim. Çok sevdiği bir şarkıyı/tekerlemeyi söyleyene kadar ellerini yıkamak, el yıkama yarışması yapmak gibi. Kolonyayı/spreyi zorlayıp, korkutmadan ‘Hadi bakalım ko-lon- ya geliyoooo virüsleeer gi-di-yo’ gibi şarkılar uydurarak eğlenceli bir şekilde yapabilirsiniz. Örneğin 0-6 yaş çocuklar için; eline çiçek çizip ‘çiçekler suyu çok sever bunun için bu ara bol bol bunu sulayalım’ diyebilirsiniz. Mikroptan çok endişelenen çocuklar için virüsün resmini yapmasını isteyebilirsiniz sonrasında bunu komik bir şekle sokabilirsiniz. Resme antiseptik sprey sıkıp virüsü yok edebilirsiniz. Bunu eğlenceli bir şekilde yaparsanız çocuğunuz için faydalı olacaktır.

Rutinler
Çocuklar için en önemli şeylerden biri de günlük hayat rutinlerine geri dönmektir. Düzenli yemek ve uyku saatleriyle yapılandırılmış günler, çocukları mutlu ve sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır.

İletişime açık olun
Son olarak, istediği zaman size soru sorabileceğini, yeni gelişmeler olduğunda da sizin ona bilgi vereceğinizi söyleyin. Gelen sorulara içtenlikle, korkutmadan cevap verin. Bilmediğiniz durumlarda ‘Bilmiyorum ben bunu bir araştırayım sana söylerim’ diyebilirsiniz.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"