Netflix, Habitat Derneği ve ICC Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Geleceğin Ekranı Projesi’ geniş kapsamlı bir zirveyle yoluna devam ediyor… Proje ortaklarının yanı sıra RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ve UNICEF Türkiye İletişim Bölüm Başkanı Sema Hosta’nın da katıldığı zirvede, genç nesillere bilinçli içerik tüketim alışkanlıkları kazandırmanın önemi vurgulandı. İlk altı ayında 61 ilden 1000’e yakın öğretmen ve ebeveynin akademisyenler eşliğinde düzenlenen eğitim programlarına katıldığı proje, uzman konukların katıldığı podcast yayınları aracılığıyla da geniş kitlelere ulaştı.

Netflix, Habitat Derneği ve ICC Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen Geleceğin Ekranı Projesi, geniş kapsamlı bir zirve ile yoluna devam ediyor. 10 Mart Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirilen Geleceğin Ekranı Zirvesi’nde, projenin ilk altı ayında elde edilen kazanımlar paylaşılırken, dijital okuryazarlık ve dijital ebeveynlik bilincinin toplum geneline yayılmasının önemi bir kez daha vurgulandı.

Netflix Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili’nin açılış konuşmasıyla başlayan zirveye, proje ortaklarının üst düzey yöneticilerinin yanı sıra RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ve UNICEF Türkiye İletişim Bölüm Başkanı Sema Hosta katıldı. Mavili, konuşmasında şunları kaydetti: “Dijital dünyanın güç kazanması, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de içerik tüketim alışkanlıklarına yön veriyor. Böyle bir dönemde, dijital okuryazarlık ve dijital ebeveynlik bilincinin toplum geneline yayılmasını ve çocuklarımızın bu bilinçle yetişmesini önemli buluyoruz. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz Geleceğin Ekranı Projesi, kısa sürede Türkiye’nin dört bir yanındaki öğretmen, ebeveyn ve dinleyicilere ulaştı. Proje kapsamında hem katılımcıların görüşlerini dinleme hem de onları dijital dünyaya dair en güncel bilgi, uygulama ve araçlarla buluşturma şansını yakaladık. Netflix olarak başta akıllı işaretler ve ebeveyn kontrolleri olmak üzere ailelerin çocukları için en doğru tercihleri yapmasını kolaylaştıran araçlar sunuyoruz. Çocuklarımızın geleceği açısından büyük önem taşıyan bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.”

RTÜK Başkanı Şahin, konuşmasında dijitalleşme karşısında bireyleri korumayı amaçlayan Geleceğin Ekranı projesinin değerli bir çalışma olduğuna dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Karasal ile başlayan yayıncılık alanı internetle bambaşka bir noktaya ulaştı, akıllı cihazlar ve dijital argümanlarla zirveye çıktı. Artık bambaşka bir yayıncılık dünyasıyla karşı karşıyayız. Her birimizin cebinde adeta birer canlı yayın aracı veya televizyon var. Yayıncılık karasaldan internet ortamına oradan da sosyal mecralara kaymış durumda. Geleneksel yayıncılık yapan kuruluşlar artık kendilerini çağa uydurarak dijital alanda boy gösteriyor. Bu bahsettiklerim dijital evrenin olumlu görülebilecek yanlarından iken diğer yandan dijital dünyanın risklerine karşı çocuk ve gençlerimizi muhafaza etmek zorundayız. Medya okuryazarlığı alanında otorite olan Üst Kurulumuz, Milli Eğitim müfredatında var olan bu dersin içeriğini dijital okuryazarlık unsurlarının eklenmesiyle güncellemektedir. Dijital okuryazarlığı çok önemsiyoruz ve bu projenin amacıyla RTÜK’ün amacı aynıdır. RTÜK, dijitalleşmenin karşısında değildir. Tam tersine geleneksel radyo ve televizyonların yeni tarz yayıncılığa ayak uydurmalarını tavsiye ediyoruz. Yakında yeni oyuncularla bu alan daha da güçlenecek. Uluslararası markalar Türkiye’ye ve ülkemiz ekonomisine güveniyor. Milletimizin dinamizmi onların iştahını kabartıyor. Türkiye kendi dinamikleriyle dünyanın dikkatle takip edilen ülkeleri arasındadır.”

Proje ortaklarından Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, “Akıllı teknolojik araçların çocuklar ve gençler tarafından etkin bir şekilde kullanılıyor olması, bu kitlenin güvenli internet kullanımının sağlanması gerekliliğini de ortaya koyuyor. Son zamanlarda ebeveynler arasında en çok konuşulan konulardan birinin çocukları için olan ekranların güvenli ve etkili kullanılması olduğunu görüyoruz. Habitat Derneği olarak Netflix ve ICC Türkiye ile hayata geçirdiğimiz ‘Geleceğin Ekranı Projesi’nde dijital vatandaşlık, dijital ebeveynlik, dijital güvenlik ve dijital hukuk gibi kavramları tüm yönleriyle hedef kitlemiz olan öğretmen ve ebeveynlere aktarma fırsatı yakaladık.” dedi.

ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mazhar U. Basmacı ise elde ettikleri kazanımlara değinerek şu açıklamalarda bulundu: “Gençlik, en büyük sermayemizdir. Teknolojiyi doğru kullanmak ve anlamak için dijital okuryazarlığın yanı sıra güvenliğine ilişkin toplum nezdinde farkındalık artıracak projeler de önem kazanıyor. Siber güvenlik yalnızca teknik bir meseleden ibaret değil. Siber âlemden güven içinde faydalanmanın yolu bu alandaki okuryazarlığı ve toplumsal bilinci arttırmaktan geçiyor.”

Açılış konuşmalarının ardından akademisyen ve yazar Elif Posos Devrani moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirildi. Netflix İletişim Müdürü Artanç Savaş, Netflix’in ailelere ücretsiz olarak sunduğu ebeveyn kontrolü araçlarının Türkiye’deki ailelerin yüzde 98’i tarafından faydalı bulunduğuna dikkat çekti. “Üyelerimiz, çocukları için özel profiller oluşturarak onların yalnızca kendi yaş gruplarına uygun eğlenceli ve eğitici içeriklerle buluşmasını sağlayabiliyor” diyen Savaş, akıllı işaretler ve PIN kontrolleri başta olmak üzere sundukları diğer ebeveyn kontrolü araçlarının da Türkiye’de etkin bir şekilde kullanıldığını açıkladı.”

Panelin diğer konuğu ise dünyada ve ülkemizde çocuk ve gençler odağında etkin çalışmalar yürüten UNICEF’in Türkiye İletişim Başkanı Sema Hosta oldu. Hosta, “Pandemiyle birlikte çocuklar çevrimiçi ortamlarda daha fazla vakit geçirmeye başladı. Teknoloji ve dijital dünya çocukların öğrenmesi ve eğlenmesi için çok önemli fırsatlar sunuyor. Kariyerleri konusunda önemli bilgiler sağlıyor. Çocuklar için daha güvenli, fiziksel ve zihinsel sağlıklarına öncelik veren ve koruyan çevirimiçi ortamları yeniden, tüm ortaklarımızla birlikte, tasarlama imkanımız var. Bu konuda, çocuklara yol gösteren ebeveynlerin ve öğretmenlerin eğitilmesi çok önemli” dedi.

Geleceğin Ekranı Projesi kapsamında bugüne kadar 61 ilden yaklaşık 1000’e yakın öğretmen ve ebeveyn, uzman akademisyenler eşliğinde düzenlenen interaktif eğitim programlarına katıldı. Eğitimlerde, hızla gelişen dijital ekosistemde ailenin rolü, dijital güvenlik araçları ve çocuklara bilinçli ekran tüketimi alışkanlıklarının küçük yaşta kazandırılması başta olmak üzere, dijital okuryazarlık kavramı farklı boyutlarıyla ele alındı. Proje için özel olarak yayınlanan Geleceğin Ekranı podcast’i ise akademisyenlerin ve farklı alanlardan uzmanların katılımıyla dijital okuryazarlık ve ebeveynlik bilincinin daha da yaygınlaştırılmasında önemli rol üstlendi.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"