Konut sigortası veya bir diğer adıyla ev sigortası konut sahiplerinin hırsızlık, yangın, deprem, sel, su baskını ve yangın gibi istenmeyen durumlara bağlı olarak meydana gelebilecek maddi kayıpları en aza indirmek için başvurduğu bir güvence sistemidir. Sigorta şirketinden sigorta şirketine ve poliçeden poliçeye farklılık görüldüğü göz ardı edilmeyerek en doğru poliçeyi seçmek oldukça önemlidir. Ancak, birçok ev sahibi uygun sigortayı seçmekte zorlanabilir ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilir. Doğru poliçeyi seçme sürecinde sigortalıları en çok zorlayan süreçlerden biridir ve sık sık yapılan hatalardan en yaygın beşini sizler için sıraladık.

1. Yetersiz Sigorta Kapsamı Seçmek
Birçok konut sahibi, konutunu bir kapsamlı konut sigortası poliçesi ile güvence altına almak istese de sigorta maliyetini olabildiğince minimum tutmaya çalışarak maddi kâr sağladığı fikrine kapılır. Doğru sigorta kapsamını seçmek için evin gerçek değeri, içindeki eşyaların değerini ve olası riskleri dikkate alınmalıdır. Yetersiz kapsamlı sigorta edinmek, istenmedik durumlarla karşı karşıya kalındığında düşünülenden çok daha büyük finansal kayıplara sebep olabilir. Bu yüzden sigorta poliçesinin, evin tamir veya yeniden inşa maliyetlerini karşılayacak kadar kapsamlı olduğundan emin olmak oldukça önemli bir yere sahiptir.

2. Konutun Yanlış Değerlemesi
Konut sahiplerinin en sık yaptığı hatalardan biri de sigorta ile güvence altına almak istedikleri konutu yanlış değerlemektir. Bir konutun yanlış değerlemesi ise sigortanın kapsamını ciddi anlamda etkileyerek konut sahibine maddi kayıplara sahip olabilir. Bir değerleme uzmanının yardımına başvurarak sigortalanmak istenen konutun değerinin belirlenmesi, doğru sigorta poliçesini seçmek için en önemli adımlardan biridir.

3. Poliçe Detaylarını Yeterince Okumadan Kabul Etmek
Satın almak üzere olduğunuz konut sigortası poliçesinin detaylarını inceleyip poliçenin kapsadıkları ve kapsamadıkları hakkında bilgi sahibi olarak kendiniz ve konutunuz için en uygun olan paketi seçmek adına oldukça önemlidir. Sigorta poliçesini okurken özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar arasında muafiyetler ve ödeme koşulları da yer alır.

4. Güncel Sigorta Değerini Gözden Geçirmemek
Konut sigortası olan konut sahipleri genel olarak konutlarının sigorta değerini düzenli olarak göz önünde bulundurmaları gerektiği gerçeğini ve bunun önemini göz ardı eder. Konutun değeri değişkenlik gösterebileceği için sigorta poliçesinin güncellenmesi gerekebilir. Konutun değerindeki değişkenliği etkileyen unsurlar arasında konuta eklenen değerli eşyalar veya konutun genişletilmesi gibi tadilat olayları baş sıralarda yer alır. Bu ve bunun gibi yenilikler söz konusu olduğunda sigorta şirketi ile iletişime geçerek poliçenin güncellenmesi konut sahibini olası maddi kayıplardan korur.

5. İlgili Belgeleri Saklanmamak
Konutlarını sigorta ile güvence altına almış olan konut sahipleri genellikle poliçeleri ve konut ile ilgili envanter listesi, fatura kopyaları gibi belgeleri saklamaz. Oysaki bu belgeler konut sahibi için en önemli belgeler arasındadır ve bu belgelerin kaybolması veya hasar görmesi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu belgeler, herhangi bir hasar ile karşı karşıya gelme halinde sigortalıların taleplerinin çok daha kolay bir şekilde işleme alınmasını sağlar. Önemli belgelerin fiziksel veya dijital olarak muhafaza etmek, birkaç kopyasını sağlamak faydalı olabilir.
Konut sigortası yaptırırken yapılan bu beş yaygın hatayı önlemek, ev sahiplerinin maddi ve duygusal olarak olumsuz sonuçlarla karşılaşma olasılığını azaltmaya yardımcı olacaktır. Sigorta poliçesini alırken dikkatli olmak, alanında uzman kişilere danışmak ve doğru kararlar vermek, ev sahiplerinin evlerini güvende tutmalarına yardımcı olur.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"