Pandemiyle birlikte çağın en büyük sorunlarından biri de özellikle çocuklar için tehlike arz eden siber dünya. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, çocukların telefon, internet, bilgisayar oyunlarıyla siber dünyada denetimsiz ve bilinçsizce baş başa bırakılmasının, hem çocuğun gelişimine hem de ailenin cebine zararlı olacağı konusunda uyardı.

Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, çocukların sanal dünyada denetimsiz bırakılmasının hem çocukların kişisel ve sosyal gelişimini etkilediğini hem de siber dünyada online olarak yapılan satın almalar sonucu ailenin cebinin yanabileceğini ifade etti.

Pandemiyle birlikte özellikle 12-18 yaş grubu çocukların okulların kapanması ve uygulanan karantinayla sanal ortamda tek başlarına veya birlikte oynadıkları dijital oyunlara yöneldiğini belirten Kakıcı Şimşek, “Söz konusu dijital programların ve oyun araçlarının olumsuz olarak değerlendirilebilecek yanlarından biri de çocukların oyun esnasında istemli ya da istemsiz olarak uygulama ve oyun içi satın almalarda bulunarak bir kişi veya kuruma para aktarımı yapmasıdır.” dedi.

Ebeveynlerinin telefonlarına entegre edilmiş kredi/banka kartlarından söz konusu internet sitelerine veya APP’lere para transferleri gerçekleşmekte ve söz konusu transferlerin çoğu zaman anne-babaların denetimi ve izni olmaksızın çocukları tarafından yapılmakta olduğunun da altını çizen Kakıcı Şimşek, aileleri uyararak ne yapmaları gerektiği hakkında bilgilendirdi: “Online alışverişin bu kadar kolaylaşmış olmasının pozitif yanları olsa da telefona veya bilgisayara kaydedilen kredi kartlarının güvenlik açısından bir açık yarattığı ve çocukların bilinçsizce yapacağı uygulama veya oyun içi satın almaların aileleri zor durumda bırakabileceği aşikar. Hukuki açıdan henüz bu konuda spesifik bir düzenleme bulunmamakla birlikte genellikle bankalar şüpheli durumlarda müşterisiyle iletişime geçerek ve durumu bildirmektedir. Ancak genellikle bu durum geç fark edildiği için harcamalar yapılmış olup bankalardan herhangi bir iade alınamamaktadır. Diğer yandan uygulama veya oyun yetkilileri ile iletişime geçildiğinde de pek olumlu sonuçlar olmamakta.

Bu durumda anne-babaların ve özellikle çocukların kötü niyetli insanların istismarından korunmasının ve ebeveynlerin izni olmaksızın bu para transferlerinin engellenmesinin hukuki bir zemine oturtulması ve akabinde yaptırımların uygulanması şarttır. Şöyle ki Türk Medeni Kanunu’nun ilgili 16. Maddesinde “Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler.” denilmektedir. Buna istinaden çocukların borç altına girdikleri işlemler bakımından velilerinin onayı/icazetinin tamamlayıcı unsur olduğu belirtilmiştir. Tamamlayıcı bu unsurun yokluğu da işlemi askıda hükümsüzlük yaptırımı ile batıl kılar. Bu kapsamda, işlemin karşı tarafı icazetin verilmesine kadar işlemle bağlı olup çocuklar bu işlemlerle bağlı değildir. Bu durumda aslında yapılan para transferleri ve çevrimiçi oyunların alınması durumu anne-babaların icazetine bağlı olup bu kişilerin izin vermemesi durumunda işlemin hükümsüz olacağı belirtilmiştir. Buna istinaden de paranın iadesinin mümkün olması gerektiği söylenebilir.

Anne-babalar bankalardan gelen şüpheli işlemlere ilişkin olarak gönderilmiş mesajları dikkate almalı. Bu aşamada transferlerin önüne geçilebilir. Bu tür uygulamaların ve içeriklerinin satın alınmasını kullandığınız cihazın ayarlarından özel olarak şifrelemek ya da cihazınızda kredi kartı bilgilerinizi otomatik olarak kayıtlı bırakmamak önlemlerden bazısı. Daha da önemlisi çocuğunuzun her türlü tehlikelere açık bu siber dünyada başıboş bırakmayıp kendisinin yapmış olduğu işlemleri denetleyerek ve bu konuda kendisini bilinçlendirerek en büyük korumayı sağlayabilirsiniz.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"