“Heyecanım artarak devam ediyor.”
Sevgili Güneş Aksüs’ü hem dergimizden, hem yaptığı radyo programından hem de çeşitli dergi ve gazetelerdeki köşe yazılarından eminizki hepiniz tanıyorsunuzdur. Şimdilerde çok tatlı bir heyecanın içinde olan Diyetisyenimiz çocuklar için çok keyifli ve bi o kadar eğitici bir kitap çıkardı. Beslenme alışkanlıklarının ilk adımlarının çocukluk döneminde atıldığının vurgusunu her fırsatta yapan Güneş çocukların kalbini fethetmek için bir de kitabı çok eğlenceli çizimlerle süsledi. Dördüncü kitabında rotasını neden değiştirdi, kitabın devamı gelecek mi, sağlıklı beslenme diyoruz hep ama kime göre neye göre bu sağlıklı beslenme… Hepsinin cevabını yaza özlem duyduğumuz güneşli ve de sağlıklı beslendiğimiz bir İstanbul sabahında Nişantaşı’nda bulunan ofisinde konuştuk.
Ve dördüncü kitabınla bir değişiklik yapıp, bu sefer çocuklar için yazdın. Rota yetişkinlerden çocuklara kaydı, neden?
Çünkü hikaye oradan başlıyor aslında. Çocukken öğrenilen bilgiler daha kalıcı oluyor, hayatımıza yerleşiyor ve kolay kolay çıkmıyor. Sağlıklı beslenme de çocuğun ilk öğrenmesi gereken ve hayatı boyunca unutmaması gereken en önemli bilgiler arasında. Çünkü geleceği; sağlık, hastalık durumu, kilo yönetimi bugün edindiği alışkanlıklar sonrasında ortaya çıkıyor.
Kitap yazmak başlı başına özen, birikim ve araştırma gerektiriyor ama çocuklar söz konusu olunca çarpı iki oluyor sanki ne dersin?
Aynen öyle. Kitap yazmak, sadece araştırıp okuyarak yazdığında yetersiz kalıyor, sadece tecrübelerini aktarınca da eksik oluyor. Ben araştırmaları, bilgileri, tecrübelerimi, danışanlarımdan gördüklerimi, kendi çocuğumdan dinlediğim hikayeleri uzmanlık alanımla birleştirip çocuk diliyle onlara sunmaya çalıştım . Umarım faydası olur .
Peki ne kadar sürede tamamladın ve noktayı koyduktan sonra ilk kime okudun?
20 yıllık meslek, 9 yıllık annelik dışında aklımdakini kağıda dökmem haziran gibiydi. Kontrolleri, okumaları altı ayda tamamladım. Tabi ki ilk oğlum Sanat’a okudum ve mimiklerini inceledim. Hangi kısmı nasıl okudu, sıkıldı mı, merak etti mi, şaşırdı mı? Çok keyifliydi! Bakalım çocuklar ne hissedecek?
Yorumları ne oldu?
Sanat bey bana tam puan verdi. Sanat, Deniz, Ege ve Maya’yı çok sevdi. Kendine en yakın Deniz’i buldu. Her çocuğun oynamak isteyeceği bir oyun olduğunu ve sınıfta da sevileceğini söyledi. Hatta, hemen “Hep beraber pikniğe gidelim mi?” diye sordu. Çünkü o da hemen kendi sepetini hazırlamak istiyordu!
Nelere dikkat ettin?
Çocuklara sağlıklı beslenmeyi derste öğrettiğiniz zaman öğretmenini dinliyor, öğreniyor ama ders olarak gördüğü için çok fazla hayatına sokamıyor. Öğreniyor ve diğer konuya geçiyor. Halbuki beslenme böyle bir konu değil. Bu sebeple çocukların en sevdiği dille, oyun ile onlara sağlıklı beslenmeyi öğretmek istiyorum. İyi ve kötü gıdaların arasındaki farkı, dengeyi oyunla beraber öğrenirlerse hiç unutmayacaklar diye düşünüyorum.
Ne zaman tamamdır işte şimdi olmuş bu kitap, tam olarak hazır dedin?
Ben onu hiç diyemiyorum işte! Onu da ekleseydim bunu da ekleseydim diye diye kitabı uzattıkça uzatıyorum ama neyse ki editörlerim beni sakinleştirip, onları da diğer kitaplarda verirsiniz diyorlar ve heyecanım artarak devam ediyor.
Yani bu durumda kitabın devamı da gelecek anladığım…
Evet, serinin devamı gelecek, onlar da bitsin bakalım olmuş diyebilecek miyim?
Kitaptaki “Minik Diyetisyenler” neler yapıyorlar?
Oyun oynuyorlar. Çok güzel bir piknik yapıyorlar. Ama bu Minik Diyetisyende ne demek acaba? Bu oyunda neler olacak orası kitapta…
Bu “Minik Diyetisyenler”e evdeki iki afacanın katkıları oldu mu?
Olmaz mı? Ben her zaman onları anne olmanın yanı sıra beslenme uzmanı kimliğim ile de gözlemliyorum. Bana çok şey öğretiyorlar. Ikisi de birbirinden çok farklı. Bu benim için daha iyi aslında.
*Röportaj Anne Bebek Dergisi Mart 2019 sayısı için yapılmıştır. Tamamını oradan okuyabilirsiniz.
Fotoğraf: Miray Küçükçay