Evcil hayvanların sağlıklı beslenmesinde dünya lideri Nestlé Purina PetCare ve Rehber Köpekler Derneği daha çok görme engelliyi rehber köpeklerle buluşturmak hedefiyle güçlerini birleştirdi. 10 – 16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen toplantıda Türkiye’de 756 bin görme engelliden 250’sinin rehber köpek alabilmek için bekleme listesinde olduğuna dikkat çekildi ve rehber köpek sayısının artması için herkesin desteğine ihtiyaç olduğuna vurgu yapıldı.

Geliştirdiği seçkin, yenilikçi, besleyici ve sağlıklı evcil hayvan ürünleriyle alanında dünya lideri olan Nestlé Purina PetCare ve görme engelli bireyleri rehber köpeklerle buluşturmak amacıyla kurulan Rehber Köpekler Derneği işbirliklerini aktarmak üzere bir toplantı düzenledi. Nestlé Purina Petcare Genel Müdürü Ayça Erkol ve Rehber Köpekler Derneği Kurucularından Avukat Nurdeniz Tunçer ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, katılımcılara rehber köpeklerin görme engellilerin hayatındaki rolü anlatıldı. Etkinliğe Gönüllü Bakıcı Aile üyesi İncihan Usluel ve rehber köpeği Aslan ile hayatı değişen görme engelli Yusuf Uçar da katılarak deneyimlerini paylaştı.

Rehber köpekler, görme engelli bireylerin hayatında büyük önem taşıyor
Etkinlikte konuşan Nestlé Purina Petcare Genel Müdürü Ayça Erkol, 2015 yılından bu yana Rehber Köpekler Derneği’ni desteklediklerini belirterek, “Nestlé Purina Petcare olarak tüm dünyada hayvanlarla bir arada olmanın insanlara pozitif bir katkısı olduğuna inanıyoruz. Bu inançla hayata geçirdiğimiz çalışmalardan biri de Rehber Köpekler Derneği’yle yaptığımız işbirliği… Derneğin mama sponsorluğunu yürütüyoruz. Ayrıca ürün ve araç gereç ihtiyaçlarına da sponsor oluyoruz. Derneğin düzenlediği etkinliklerde ana sponsorlardan biri olarak desteğimizi sürdürüyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 10 ton mamayı rehber köpeklerle buluşturduk. Tabii en önem verdiğimiz şeylerden biri de yeni rehber köpeklerin yetişmesine destek olabilmek. Rehber köpekler, görme engelli bireylerin hayatında büyük önem taşıyor. Bunun için de dernekle beraber çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de 756 bin görme engelliden 250’si rehber köpek için bekleme listesinde”
Rehber Köpekler Derneği Kurucularından Avukat Nurdeniz Tuncer ise şunları söyledi: “Nestlé Purina Petcare ile yollarımız 2015 yılında kesişti ve o günden beri de hiç ayrılmadı. Dernek olarak yola çıkış noktamız, görme engelli bireylerin kendi başlarına sosyal hayata karışabilmesi için onlara dost olan rehber köpekleri yetiştirmek ve eğitmek. Türkiye’de bugün 756 bin görme engelli birey bulunuyor. Derneğimize rehber köpek sahiplenebilmek için başvuranların sayısı ise 250. Şu anda aktif olarak çalışan rehber köpek sayımız 4, terapi köpeği sayımız 3 ve eğitimde olan köpek sayımız ise 7. Bu sayının artması için çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için de seçilen köpeklerin ilk bir yıllık bakımını sağlayan Gönüllü Bakıcı Ailelerimizin de sayısının artmasını hedefliyoruz. Bu anlamda Nestlé Purina Petcare gibi bize destek sağlayan herkese teşekkür ediyor ve desteklerin artmasını diliyoruz.”

“Eskiden Görme Engelliydim, Artık Görüyorum”
Gönüllü Bakıcı Ailelerden İncihan Uslu ve rehber köpek sahibi görme engelli Yusuf Uçarda düzenlenen toplantıda kendi tecrübelerini paylaştı. Hayatını Aslan’dan önce ve Aslan’dan sonra olarak ikiye ayırabileceğini söyleyen Yusuf Uçar, “Eskiden görme engelliydim ama artık Aslan ile görebiliyorum.” dedi. İncihan Usluel ise “İmkanı elveren herkese Gönüllü Bakıcı Aile olmayı tavsiye ederim. Hissettirdiği duygu tarif edilemez.” dedi.

Gönüllü bakıcı aile programı pedir?
Rehber Köpekler Derneği aracılığıyla yürütülen program, rehber köpek yetiştirmeye destek sağlamayı amaçlıyor. Bu programa göre ilk bir yıl, eğitilecek yaşa gelene kadar köpeklere bakacak bireyler gönüllü oluyor. Bu gönüllülerin tüm mama ve veterinerlik masrafları Nestlé Purina Petcare ve Rehber Köpekler Derneği tarafından karşılanıyor.

Rehber köpek eğitimi ne kadar sürüyor?
Gönüllü Bakıcı Aile ile geçirdiği süre sona eren köpekler, 3-6 ay sürecek eğitimlerini görmek üzere derneğin eğitim merkezine getiriliyor. Uzmanlar tarafından eğitilen köpekler eğitimi başarı ile tamamlarsa rehber köpek olarak hayatına devam ediyor. Eğitim sonucunda rehber köpek olamayan köpekler ise terapi köpeği oluyor.

Rehber köpek sahibi olmak için neler gerekiyor?
Rehber köpek sahiplenebilmek için yüzde 90 oranında görme kaybının olma koşulu bulunuyor. Bunun ardından eğitimini tamamlamış rehber köpekler ile görme engelli birey buluşturuluyor ve kendisine en uygun olan köpekle eşleştiriliyor. Ardından 1 aylık bir eğitim dönemi sonunda birbirine uyum sağladıkları takdirde hayatlarına beraber devam ediyorlar.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"