Çin’in en büyük otomotiv ihracatçısı olan Chery, uzmanlık alanlarına robotik teknolojiyi de ekledi. Bu kapsamda Chery ve Aimoga, yapılması planlanan CEO temalı konferansta ilk kez gösterilecek olan Mornine adında Somutlaştırılmış Yapay Zekaya sahip iki ayaklı bir robot geliştirmek üzere güçlerini birleştirdi. İki ayaklı robotlar ile diğer robot türleri arasındaki konumlandırma farklılıkları, ağırlıklı olarak uygulama senaryolarında, işlevsel gerekliliklerde ve pazar beklentilerinde kendini gösteriyor. Chery ve Aimoga’nın Somutlaştırılmış Yapay Zekaya sahip iki ayaklı robot Mornine’ı geliştirme konusundaki ortak girişimi, tamamen yenilikçi bir müşteri hizmet ekosistemine öncülük yapacak.

Çin’de otomotiv ihracatının lider markası Chery, otomotivdeki uzmanlığını yeni nesil teknoloji alanında da sergileyeceği yeni bir adım daha attı. Gelişmiş Ar-Ge gücü ve üst düzey teknolojik akımlara uyum sağlayan operasyon yeteneğiyle Chery, gelişim alanlarına robotik teknolojiyi de ekledi. Aimoga şirketi ile iş birliğine imza atan Chery, bu kapsamda Somutlaştırılmış Yapay Zeka’ya sahip iki ayaklı robot Mornine’yi, yaklaşan CEO temalı konferansta ilk kez sahneye çıkarmaya hazırlanıyor.

Mornine maliyet etkinliği açısından Atlas’ın önünde!
Boston Dynamics’in, var olan en ünlü ikonik iki ayaklı robot olan Atlas’ı geri çekmesi hem teknoloji endüstrisinde hem de kamuoyunda büyük ilgi uyandırdı. Bu hamle, robotik teknolojisinin gelecekteki gidişatı ve potansiyel gelişim yönleri hakkında soruları gündeme getirdi. İnsansı robot biliminde çığır açan Atlas, olağanüstü hareketliliği ve etkileyici dinamik denge yetenekleriyle dünya çapında tanındı ve bu yolda çok sayıda kilometre taşına imza attı. Atlas’ın kullanımdan kaldırılması, aynı zamanda robotik alanının daha kapsamlı gelişim yörüngesini yansıtan bir mikrokozmos görevi de görüyor. Bunun dışında robotik teknolojisinin hızlı gelişiminin ve sürekli yenilenmesinin altını çizerek sektördeki gelişmelerin dinamik doğasını ortaya koyuyor. Ayrıca bu gelişmeler iki ayaklı robotlarla sınırlı da değil. Farklı robot türlerini de kapsayarak robotik alanını geniş ve dinamik bir geleceğe doğru itiyor. Bu kapsamda Chery ile Aimoga arasındaki iş birliği daha da dikkat çekici bir gelişme haline geldi. İki şirketin ortak ürünü olan Mornine, elektromotorlar batarya

enerjisiyle çalışıyor ve Atlas’ın hidrolik sistemini esas alıyor. Her ne kadar Atlas’ın zorlu arazilerdeki etkileyici gücü ve performansıyla boy ölçüşemese de Mornine, ölçeklenebilirlik ve maliyet etkinliği açısından öne çıkıyor. Bu da onu büyük ölçekli üretim ve ticarileştirme için ideal kılıyor. Mornine, insan benzeri silikon biyomimetik malzemeden üretilen yüzüyle son derece biyomimetik bir tasarıma sahip. Bu malzeme gerçekçi görsel efektler ve dokunsal hisler sunmak üzere tasarlandı. Üstelik Mornine, konuşma, gülümseme ve ağzını açma gibi ifadeleri ikna edici bir şekilde ifade ederek insanın ağız ve yüz kas hareketlerini canlandırabiliyor.

Profesyonel sorulara da yanıt verebiliyor!
Mornine, robot teknolojisiyle entegre edildiğinde modelin dilini anlama ve üretme yeteneklerini kullanmasına olanak tanıyan Büyük Dil Modelleri (LLM’ler) ile donatıldı. Bu yetenek, Mornine’ın insanlardan gelen sözlü veya yazılı komutları doğru bir şekilde yorumlamasına ve bunları belirli eylem stratejilerine dönüştürmesine olanak tanıyor. Ayrıca Mornine, endüstri düzeyinde büyük ölçekli bir model geliştirmek için Chery’nin tüm modelleri ve sektör öngörülerini kapsayan kapsamlı otomotiv bilgisinden de yararlanıyor. Bu veri tabanından yararlanan Mornine, kullanıcılarla gündelik sohbetler gerçekleştirebiliyor ve otomotiv alanına ilişkin profesyonel sorulara ayrıntılı yanıtlar verebiliyor. Mornine bu çok yönlülük ile geniş bir uygulama senaryosu yelpazesini kapsıyor ve tamamen yeni bir müşteri hizmet ekosistemine öncülük yapmaya hazırlanıyor. Aynı zamanda insansı robot biliminde bir paradigma değişimini temsil ediyor ve çeşitli uygulamalara olanak tanıyor. Gelişimi üç dönüştürücü aşamadan geçiyor. Bunların her biri çığır açan özellikler sunuyor ve teknolojik gelişmelere ve gelişen toplumsal taleplere yanıt olarak uygulama olasılıklarını genişletiyor.

Mornine, ilk aşamada yetkin bir bilgi sağlayıcı ve ürün danışmanı olarak hizmet veriyor. Örneğin otomotiv satış merkezleri veya sergi salonları gibi ortamlarda müşteri sorularına kesin yanıtlar vermek ve sesli veya ekran arayüzleri aracılığıyla ayrıntılı ürün bilgileri ve öneriler sunmak için kapsamlı bilgi tabanından yararlanıyor. Bu, hizmet verimliliğini ve müşteri memnuniyetini önemli ölçüde iyileştiriyor.

Hane halkının yükünü hafifletiyor!
İkinci aşamaya geçen Mornine, görsel tanıma ve otonom navigasyon gibi gelişmiş yetenekleri entegre ediyor. Fiziksel gösteriler ve faaliyetler için becerikli robotik kollarını kullanarak müşterilere ürün taşıma görevlerinde yardımcı olabiliyor, otonom bir şekilde gezinebiliyor ve müşterileri belirli ürün konumlarına yönlendirebiliyor. Bu gelişmeler, daha gerçekçi insan etkileşimlerini kolaylaştırarak genel kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor. Üçüncü ve son gelişim aşamasında Mornine, evde bakım senaryolarında sayısız hizmet sunan kapsamlı bir ev asistanına dönüşüyor. Rutin soruları ustaca ele alıyor, zamanında yaşamla ilgili hatırlatmaları yapıyor, sağlık yönetimine yardımcı oluyor, yaşlı bakımı ve çocukların eğitimini destekliyor ve temizlik ve yemek pişirme gibi ev işlerini üstleniyor. Mornine bu aşamada insanların hayatlarına derinlemesine dahil olan, bakıcı bir aile üyesine benzer bir rol üstleniyor. Böylece yaşam kalitesini önemli ölçüde artırıyor ve hane halkı üzerindeki yükleri hafifletiyor.

Robotik endüstrisinde robotlar iki ana kategoriye ayrılıyor. Bir yanda insan benzeri ifadeler ve kol hareketleri ile yüksek düzeyde biyomimikriyi vurgulayan ancak yürüme yeteneklerinden yoksun olanlar var. Diğer yanda ise yürüme yeteneklerine öncelik veren ancak genellikle daha düşük düzeyde biyomimikri sergileyenler. Chery ve Aimoga arasındaki işbirliğinden doğan Mornine, gelişmiş yürüme yetenekleriyle donatılan, biyomimetiği yüksek bir robotun önemli bir örneği olarak öne çıkıyor. Mornine şu anda saatte 4 kilometreye kadar yürüme hızına ulaşıyor. Mornine, sadece Ar-Ge ekibinin ısrarlı keşfi ve zorlukların üstesinden gelmesine değil, aynı zamanda toplumsal üretkenliğin ve yaşam tarzı iyileştirmelerinin artmasına katkıda bulunan teknolojik ilerlemede önemli bir sıçramaya da işaret ediyor.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"