“Mükemmel” değil “iyi” ebeveyn olmak isteyenler için bir rehber… Hilal Çorbacıoğlu’nun kendi annelik serüveninden yola çıkarak kaleme aldığı Çocuklara Eşlik Etme Sanatı, Ketebe’den çıktı. Pedagojik olarak bir çocuğun anne karnında başlayan hikâyesini doğduğu ev, yetiştiği çevre, maruz kaldığı dil ve davranışlar ile anlatan kitap, anne-babalar için önemli bir kaynak. Çocukların etrafında şekillenen hayatlardan, yine çocukların maruz kaldığı duygusal şiddete uzanan bir yelpazede iyi ebeveyn olmanın ipuçlarını veren eser, bilimsel verileri herkesin anlayacağı sade bir dille okura sunuyor.

Aile Danışmanlığı yapan Psikolog Hilal Çorbacıoğlu’nun kaleme aldığı Çocuklara Eşlik Etme Sanatı, iyi ebeveyn olmanın yollarını anlatıyor. Daha önce Ketebe Yayınları’ndan iki çocuk kitabı da yayınlayan yazar bu defa yetişkinlere sesleniyor. Sorduğu sorular ve verdiği cevaplarla anne-babalara rehberlik eden Çorbacıoğlu’nun kitapta temel yaklaşımı mükemmel ebeveyn olmanın imkânsızlığı. Bunun yerine iyi ebeveyn olmanın yollarını gösteren yazar, kullanılan dilin, davranışların ve duyguları ifade etme biçiminin önemine vurgu yapıyor.

Hayatını çocuğuna adayan anne-babalardan çocuklarıyla ilişki kuramayanlara, iyi niyetle söylense de çocuğun kişiliğini şekillendiren yanlış sözlerden çocuklarını proje gibi gören ebeveynlere geniş bir yelpazeyi önümüze seren kitabın en etkili yönlerinden birisi de okurken bir yetişkin olarak kendi çocukluğunuzla ve ebeveynlerinizle yüzleşmenizi sağlaması.

“Şundan eminiz ki hayatta hiç kimse mükemmel değildir ve olmak zorunda da değildir. Mükemmel olma arzusu insanı yola çıkmadan yorar. Yeterince iyi ebeveyn olmaya odaklandığımızda ise hata yapabiliriz ama hatalarımızı düzeltebiliriz, hatalarımızdan ders çıkarabiliriz. O halde mükemmel ebeveyn olmanın hayalini kurmak yerine yeterince iyi ebeveyn olmaya niyet edelim mi?” diyen Hilal Çorbacıoğlu, sosyal medya denen kaosun mükemmellik anlayışıyla bağlantısını da irdeliyor.

Çocuklarla kurulan dilin önemini hemen herkesin aşina olduğu örneklerle veren kitaptaki şu anahtar cümle ise ilişki kurmada sözün gücünü bir kez daha gösteriyor: “Sözlerimiz, hallerimiz, mimiklerimiz çocuğun kalbine düşen birer işarettir. Hayata dair sorularına ve öngörülerine cevap niteliğindedir. Hepsi birer kayıt cihazında zamanını bekler açığa çıkmak için. O nedenle ebeveynden çıkacak her söz fazlaca anlam teşkil eder.”

Çocuklara Eşlik Etme Sanatı, pandemi döneminde evlere kapanan aileler için de pratik ve güzel çözüm önerileri sunuyor. Kitapta yer alan farkındalık çalışmaları ise ebeveynlerin hem kendileriyle hem de çocuklarıyla kurdukları ilişkiyle ilgili değişimi başlatacak sorulardan oluşuyor.

Okurun kendi biricik yolculuğuna kapı aralayan kitap, ebeveynleri çocukluk anıları durağında, cesur bir şekilde gerçek hisleriyle yüzleştirerek derin bir empatinin ve güçlü bir iletişimin önünü açıyor. Temel ihtiyaçlar, hisler ve yeterlilik üzerine tekrar düşündüren çalışma, yeterli ebeveynliğin sunduğu rahatlığı deneyimlemek için doğru bir rehber olma özelliği taşıyor.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"