SosyalBen Derneği ile Ece Çiftçi şimdi de doğum günü aracılığıyla çocuklara Umut Parkı’nı armağan etti. Hem parkı hem de bu girişimlerin hayatını nasıl şekillendirdiğini konuştuk.

Ece Çiftçi kimdir? Sosyal girişimcilik olgusunun hayatınızı nasıl yönlendirdiğini bizimle paylaşabilir misiniz?
1993 yılında İstanbul’da doğan bir Sosyal Girişimciyim. Lisans eğitimimi 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamlayarak lise yıllarımda başladığım sosyal sorumluluk projesine lisans eğitimim sırasında resmiyet kazandırdım. 2013 yılında SosyalBen Derneği’ni kurdum. Dernek çalışmalarının yanı sıra, iktisadi işletme olan SosyalBen Store ile kurumsal ve bireysel sosyal sorumluluk proje danışmanlığı veren SosyalBen Akademi’yi sosyal girişimlerini hayata geçirerek 2017 yılında tüm sosyal sorumluluk çalışmalarını SosyalBen Vakfı çatısı altında topladım.
Yapmaktan keyif aldığım faaliyetleri hem sosyal hem de profesyonel hayatımda devam ettirmekten dolayı mutluluk duyuyorum. Biliyorsunuz ki çocukların ilk rol modelleri aileleridir. Ben de küçük yaşlardan beri ailem tarafından imkânı olmayanlara elimden geldiğince destek olma vizyonuyla yetiştirildim. Çıkılan her yolculukta olduğu gibi benim sosyal girişimcilik yolculuğumda da dönüm noktalarım oldu. Benim için bu dönüm noktalarından bir tanesi çocukların oyun oynama hakkının, onların beslenme, sağlık, barınma ve eğitim gibi en temel ihtiyaçları arasında görülmesi adına harekete geçtiğim Umut Parkları. Çocukların oyun hakkından mahrum kalmasının ciddi sonuçları var. Bu sonuçları ortadan kaldırmak için adım atarak 15 Kasım 2020’de yani doğum günümde hediye yerine sevdiklerimden bağış kampanyama destek istedim. 4 gün gibi kısa bir sürede çok güzel bir rakama ulaştık. Sosyal medyanın gücüne çok hâkimdik fakat bu gücün çocukların gülümsemelerine neden olması tarifi imkânsız bir mutluluk!

Doğum gününüz aracılığıyla çocuklara armağan ettiğiniz Umut Parkı sizin için ne ifade ediyor?
Umut Parkı’nın adını duymak heyecanlanmama sebep oluyor. Bu parkı Şanlıurfa’da hayata geçirmemiz ise benim için çok büyük mutluluk. 10 yıl önce başladığım gönüllülük serüvenimin ilk durağı Şanlıurfa’ydı. Urfa’da 4 yıl çeşitli faaliyetler gerçekleştirdim. Sosyal girişimcilik çalışmalarına hem kurumsal hem de bireysel bazda devam ederken, geçtiğimiz yıl doğum günümde başlattığım bir kampanyayla bağış toplayarak parkı olmayan bir okulda öğrenim gören çocuklara bir çocuk parkı hediye etmeyi hayal ettim. Bu hayalimi şekillendiren en önemli konu “oyun oynamanın her çocuğun hakkı” olmasıydı. Sosyal medyanın gücünü arkamıza bir rüzgâr gibi alarak güzel yardımlar topladık. Bu esnada parkın adının ne olması gerektiğini düşünürken bu isme, hayallerimi dünyaya inandırmamda yanımda olan takipçilerimle karar vermek istedim. Sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar sonucunda Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde bulunan Çiftçiler İlkokulu’na inşa edilecek parkın isminin “Umut Parkı” olmasına takipçilerin oy çokluğuyla karar verdik. Bu parkın çocuklara, ebeveynlere, öğretmenlere ve en önemlisi gelecek nesillere umut olacağına inanıyorum. 4 Mart’ta parkın açılışını yapmak için Şanlıurfa’ya adım attığımda hayatımın en güzel dönemlerinden birine yolculuk etmenin huzuru vardı. Umut Parkı’nı Çiftçiler İlkokulu öğrencileriyle buluşturduğumuzda onların gözlerindeki gördüğüm parıltıyı unutmam mümkün değil. Bu güzel enerji ile size güzel bir haber daha vermek isterim. Şanlıurfa’dan sonra 2. Umut Parkı’mızı 23 Nisan’da Kars’ın Digor ilçesinde bulunan Hisarönü İlkokulunda eğitim gören çocuklarla buluşturmaya karar verdik ve bağış kampanyamızı 20 Mart’ta başlattık. Oyun oynama hakkını çocuğun beslenme, sağlık, barınma ve eğitim gibi en temel ihtiyaçları arasında gören herkes https://fonzip.com/sosyalben/kampanya/2-umut-parki-23-nisan-da-aciliyor- linkinden bağışta bulunabilirler.

Umut Parkı’nı nasıl tanımlarsınız? Daha fazla Umut Parkı görecek miyiz?
Umut Parkı; tüm çocukların oyun oynama hakkına erişebilmeleri amacıyla 15 Kasım 2020 yılındaki doğum günümde hediye yerine sevdiklerimden gelen bağışlarla başlattığım bir projedir. Yılın belli zamanlarında bağış kampanyaları ya da sponsorluk ile finanse edilerek yeni Umut Parkları açılmasını hedefliyoruz. Montaigne’in şu sözünü Umut Parkı yolculuğumda ayrıca ışık edindim: “Çocukların oyunu, oyun değil, onların en ciddi uğraşıdır.”

Umut Parkı’nın oluşum sürecinin duygu yüklü olduğu şüphesiz. Açılışta karşılaştığınız sürprizler oldu mu?
Umut Parkı’nın açılışı süresince hiç unutmayacağımız anlar yaşadık. Şanlıurfa, SosyalBen’in oluşmasına sebep olan duygulara ev sahipliği yapan bir il olduğundan bizdeki yeri çok başka. Bundan 10 yıl önce sosyal fayda yaratmak için faaliyet gösterdiğim Şanlıurfa’da tanıştığım ve hala bağımı koparmadığım öğrencilerim Esmanur ve İsa ile tekrar bir araya gelmek ise tarifsiz bir duyguydu. Bu sürpriz SosyalBen Vakfı’nı kurmaya iten hedeflerimi hatırlamama sebep oldu. Esmanur Dağlı şuan Bursa Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde eğitim alıyor. Esmanur’un güçlü bir kadın ve başarılı bir psikolog olarak yoluna devam edeceğinden şüphem yok. İsa Dinler ise Çukurova Üniversitesi BESYO öğrencisi. SosyalBen Vakfı olarak bünyemizdeki fiziki ve dijital saha çalışmaları dolayısıyla hareketin ve fiziksel aktivitenin çocukların gelişimindeki payını biliyoruz. İsa’nın da yetiştirdiği çocukların fiziksel ve ruhsal açıdan çok sağlıklı bireyler olacaklarından eminim. Kendisi de SosyalBen ile tanıştıktan sonra hayatındaki en büyük değişikliğin hayallerini gerçekleştirmek adına attığı adımlar olduğunu söylüyor. Bundan sonraki süreçlerde gerçekleştirdiğimiz saha faaliyetlerimizde de bu tarz başarı örnekleriyle karşılaşmayı sabırsızlıkla bekliyorum.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"