Kız çocuklarının vazgeçilmez oyuncaklarının en başında gelir bebeklerinin evleri. O muhteşem minyatür evler ve evin içindeki eşyalarla kendine bir dünya kuran kız çocukları saatlerce sıkılmadan bu oyuncaklarla oynayabilirler… Sizi bilemem ama ben de hep bu kocaman oyuncak evleri seven kız çocuklarından oldum.

İşte bu yüzden de Rahmi M. Koç Müzesi’nde yer alan “Hayallerle Dolu Küçük Evler Sergisi”nin daveti geldiğinde hemen “Evet.” dedim ve kendimi gerçekten de hayallerle dolu minyatür evlerin içinde buldum. Her baktığım ev için “Ooo bu da çok güzelmiş…” diye cümleler kurarak bitirdiğim sergiye mutlaka gitmenizi tavsiye ederim… Minyatür evlerden oluşan ve müzenin 20. yılı için hazırlanan bu özel sergi 16 Haziran’a kadar ziyarete açık.

Müze detaylarından önce öğrendiğim birkaç bilgiyi paylaşmak istiyorum sizlerle..

Bunu biliyor muydunuz?
* 18. yy’da bebek evleri hanımların çay partilerindeki en büyük eğlencesiydi.Salonun bir köşesine yerleştirilen bu evlerin içindeki her bir detaya konuklarla birlikte katkıda bulunmak bir gelenek haline gelmiştir.
Bebek evleri 17. yy’da oyuncak olarak değil, daha çok küçük hanımlara ev yönetimini öğretmek için birer araç olarak görülmekteydi.
19. yy’da Almanya, minyatür objelerin, oyuncakların ve bebek evlerinin seri üretimine geçmiş ve bunları tüm dünyaya ihraç etmeye başlamıştır.
Bebek evleri sadece kız çocukları ve hanımlar için yapılmamıştır. 1874 tarihli, Dingley Hall isimli bebek evi iki erkek çocuk için üretilmiş ve kendileri için övünç kaynağı olmuştur.

Yirminci yıl için özel olarak oluşturulan koleksiyonda, 19’uncu yüzyıldan itibaren üretilmiş İngiliz, Alman, Fransız ve Amerikan  yapımı bebek evleri yer alıyor.

Ziyaretçilerin, bebek evlerinin renkli tarihine şahitlik edeceği sergide; oyuncak, süs veya hobi eşyası olarak tercih edilebilen veyahut koleksiyonu yapılan minyatür şekilde tasarlanmış evler, içlerindeki küçültülmüş mobilyalar ve oyuncak bebeklerle dekore edilmiş olarak sunuluyor.

“Hayallerle Dolu Küçük Evler” sergisinde, Ruby Gibs için 1880 yılında yapılan ahşap Ruby Villa ve Viktorya Dönemi eseri olan ahşap ve baskılı kağıttan Marküteri Villa veya 1910 yılında Alman Moritz Gottschalk tarafından sayfiye evi olarak tasarlanan Gottschalk Bebek Evi gibi farklı hayat tarzlarını anlatan parçalar yer alıyor.

Giriş: Tam 12.50 TL.  Öğrenci 6 TL. Detaylı bilgi için: www.rmk-museum.org.tr adresine tıklayabilirsiniz.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"