Kermani’nin her yaştan çocuk ve genç okura hitap eden kitapları, hayatın içinden karakterleri ve gerçekçi olayları ele alıyor. Hikayeleriyle okurun bakış açısını değiştirmeye çalışan Kermani, kimi zaman yer etmiş düşüncelerimizi sorgulatırken, kimi zaman hayat, toplum ve insanlık hakkında değerli dersler çıkarmamızı sağlıyor. Çoğunlukla çocuk ve genç edebiyatında verdiği eserlerle tanınan yazarın eserleri dünya çapında pek çok dile çevrildi. Astrid Lindgren ödülü dahil olmak üzere, kitapları çeşitli ödüllere layık görüldü. Yazarın; Reçel Kavanozu, Ayın On Dördü Gibi, Mecit’in Maceraları 1- İlk Yıllar, Mecit’in Maceraları 2- Okul Günleri, Mecit’in Maceraları 3- Yazarlık Yolunda, Testi ve Tandır kitaplarına Kelime Yayınları’nın web sitesi kelimeyayinlari.com üzerinden ve kitap satan her yerden ulaşabilirsiniz.

Reçel Kavanozu
Açılmayan, ne yaparsak yapalım açılmayan bir reçel kavanozunu çok umursamaz, çöpe atarız değil mi? Bu gibi küçük olaylar yetişkinlerin fazla umurunda olmayabilir, ancak aynı şey bir çocuğun başına gelirse olaylar değişecektir şüphesiz…

2010 Astrid Lindgren Ödülü Adayı, Unicef Çocuk Özel Ödülü ve 1992 Hans Christian Andersen Juri Özel Ödülü dahil pek çok uluslararası ödül…

Ayın On Dördü Gibi
Kusurlar, eksiklerimiz midir yoksa bizi biz yapan, biricik özelliklerimiz midir? İnsanların başka şeyleri, çoğunlukla görmek istedikleri şekilde göreceğine dikkat çeken Kermani, bu kitabıyla bizi “Güzellik nedir?” sorusuna cevap aramaya itiyor.

Mecit’in Maceraları 1- İlk Yıllar
Kermani bizi Mecit’in çocukluk yıllarına götürüyor, dünyayı bize onun gözlerinden gösteriyor. Fotoğraf çektirmenin neden bu denli zor olduğunu, bir davulun, bir saç tıraşının önemini anlatıyor. Bisiklet hayali kurmanın verdiği umudu aşılıyor.

Mecit’in Maceraları 2- Okul Günleri
Mecit’in hayatı devam ederken, bizde hayatına tanıklık ediyor, onunla birlikte yeni deneyimler kazanıyoruz. Anlattığı geziyle İsfahan’ı geziyor, matematiğin nasıl bir yük olduğunu paylaşıyoruz. Macit’le birlikte sanki ilk defa balık yiyor, kampta çeşitli maceralar yaşıyoruz.

Mecit’in Maceraları 3- Yazarlık Yolunda
Serinin son bu kitabında Mecit’in hayatı yazar olma yolunda ilerlerken, maceraları eksik olmaz. Bir gün kendini masum bir çocuğa bakıcılık yaparken bulması ya da yeni doğan bir bebeğin geleceği ferah olsun diye şehrin şeçkin kişilerini bir bir ziyaret etmesi gibi.

Testi
Testi, Kermani’nin kaleme aldığı bu okulun öğrencileri için içme suyu, öğretmeni için ise pek çok sorunun deposu… Öğretmenin, bir kış günü soğuktan çatlayan testiye bir çare arayışı, köydeki ailelerin yaşantılarından da kesitler sunuyor.

“İran’ın küçük bir köyündeki yaşantıyı anlatan, dedikodu, toplum ve fedakarlık üstüne dersler veren, sevimli bir öykü…” Megan Geissler- Goodreads

Tandır
Kermani bu sefer, zaman zaman güldüren, bazen kederlendiren bir dizi öykü sunuyor bizlere. Sütannelerini memnun etmek için derslere asılan bir gurup öğrenci… Velilerin başparmaklarıyla imzalaması gereken tasdiknameyi, ayak parmaklarıyla imzalamaya çalışan öğrenciler… Küçücük ellerinden büyük ekmekler pişirmeye çalışan kızın hikayesi ya da meyve kurdunun yolculuğu…

Houshang Moradi Kermani: İran’ın Kerman şehrine bağlı Sirç Köyü’nde dünyaya gelen Houshang Moradi Kermani, Tahran Üniversitesi Dramatik Edebiyat Bölümü’nü ve ardından İngilizce Çeviri Bölümü’nü tamamladı. Çoğunlukla çocuk ve genç edebiyatında verdiği eserlerle tanınan yazarın eserleri dünya çapında pek çok dile çevrildi. Astrid Lindgren ödülü dahil olmak üzere, kitapları çeşitli ödüllere layık görüldü.

Yazar: Houshang Moradi Kermani
Yayınevi: Kelime Yayınları

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"