Tam da 23 Nisan yaklaşmışken, çocukların cumhuriyeti olan, meslekleri deneyimleyerek öğrendikleri, becerilerini keşfettikleri, kendi yaşıtlarıyla onlara destek olan KidZania ailesi ile bir sohbet gerçekleştirdik. KidZania İstanbul CEO’su Ebru Timur’la A’dan Z’ye KidZania’nın hikayesini konuştuk.

KidZania’dan kısaca bahseder misiniz?
KidZania 1999 yılında Meksika’da kurulan, dünya genelinde 20 ülkede 27 şehri ile var olan bir Çocuklar Ülkesi. KidZania İstanbul, dünya KidZania’larının 16.’sı olarak 2014 yılında, Akasya’da 10.000 m2’lik bir alana kuruldu. Tüm çocukların mutlu ve eğlenirken öğrenebilecekleri bir dünyasının olması hedefiyle çıktığımız bu yolda, bugüne kadar 1,6 milyonun üzerinde ziyaretçimiz oldu. KidZania, eğlenerek öğrenme “edutainment” kavramını 1999 yılında Meksika’da hayata geçiren ilk kurum. Çocuklar, KidZania’da, rol yaparak öğrenme metoduyla yeni beceri ve değerleri kazanırken yeteneklerini geliştiriyor.

KidZania İstanbul, tamamen çocuklar için tasarlanmış; 1-14 yaş arasındaki çocuklar için, kendine ait tiyatrosu, meydanı, itfaiyesi, polis merkezi, süpermarketi olan gerçek bir şehir. Finansal okuryazarlık, sorumluluk bilinci, takım çalışması, sürdürülebilirlik ve özgüven gibi önemli kavramları öğrendikleri gerçek hayatın bir simülasyonu olan çok özel bir şehiriz. KidZania’nın kendine ait KidZos adında bir para birimi ve çok sevimli bir lisanı var. Çocuklar Ülkesi KidZania’da, “Kai”, “Merhaba” demek; “Zanks” ise “Teşekkürler” demek… KidZania’yı ziyaret eden misafirler öncelikle ülkenin para birimi olan Kidzos’ları edinmek için KidZania şehrin bankasına uğrayarak adlarına yüklenmiş Kidzos’ların olduğu banka kartlarını teslim alıyorlar. Kidzos’ları ile gerçek hayatta olduğu gibi gerçekleştirdikleri aktivitelere göre harcayan ya da yaptıkları çalışmalarla KidZos kazanan çocuklar, para ile olan ilişkiye dair önemli tecrübe ve bilgiler edinebiliyor.

KidZania’da ne gibi aktiviteler var? Ebeveynler bu aktiviteler sırasında çocuklarla birlikte mi oluyor?

65 farklı aktivite alanına sahip gerçek bir şehir olan KidZania İstanbul’da çocuklar 120’den fazla mesleği deneyimleme imkânı buluyor. Hatırlatmalıyız ki KidZania tam günlük bir gezi, çocuklar şehirden çıkmak istemiyorlar. Çocuklar, seçtikleri aktivitedeki meslekle ilgili bilgilendiriliyor ve gerçek bir üniforma giyip işbaşı yapıyorlar. Pilotlar uçak kullanıyor, gizli ajanlar sır perdelerini aralıyor, arkeologlar kazı yapıyor ve şefler birbirinden leziz yiyecekler hazırlıyorlar. KidZania’da aktivitelerin dışında; yemek alanları, tiyatro salonu da yer alıyor. Çocuklar ve onlara eşlik eden yetişkinler bu alanlardan yararlanabiliyorlar.

KidZania’daki aktivitelerin yanı sıra dönemsel olarak hayata geçirdiğimiz projeler de oluyor. Özel günler, bayramlarda günlük akışımıza farklı aktiviteler, gösteriler, konserler, yarışmalar ekliyoruz. Ziyaretçilerimiz KidZania’da; satranç turnuvası, resim sergileri, tiyatro gösterileri gibi sürprizlerle karşılayabiliyorlar. KidZania’nın, her özel anlarında çocukların yanında olmasını hedefimizden hareketle; KidZania’da, çocuklara özel doğum günü partileri de düzenleniyoruz.

7 yaşın üstündeki çocuklar KidZania’da anne ve babaları olmadan tüm gün diledikleri gibi vakit geçirebilirken isteyen ebeveynler, 5 yaşından büyük çocukları için KidZitter (oyun abisi/ablası) hizmetinden yararlanabiliyorlar. 1-14 yaş aralığındaki çocukları ağırlayan ve tüm aktiviteleri Davranış Bilimleri Enstitüsü tarafından onaylı olan KidZania’da aktivite içerikleri çocukların yaşlarına, ilgi alanlarına ve becerilerine göre pedagoglar, oyun uzmanları ve eğitmenlerin yönlendirmeleriyle hazırlanıyor.

KidZania’da dönemsel olarak özel programlar hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta ara tatil programı vardı. Neler yapıldı ara tatilde?
Öncelikle çocukların yoğun eğitim temposuna biraz ara verip dinlenmeleri ve dönemin devamı için enerji toplamaları adına tatillerin çok iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. KidZania eğlenirken öğrenme felsefesi üzerine inşa edildi. Ara tatilde de hem ebeveynlerin hem çocukların keyifli vakit geçirmesini, çocukların doyasıya eğlenmesini ama aynı anda öğrenmeye de devam edebilmesini amaçladık. Bu çerçevede özel aktivite ve atölyeler tasarladık. Çocuklarımıza “Hak Savunucuları ile tanışma” tiyatro gösterisini izleme, “Bilimin Büyüsü” ile el çabukluğu ve optik illüzyon kullanarak şaşırtıcı numaralar yapma, refleks ve koordinasyonlarını geliştirebilecekleri sokak oyunlarına katılma, Klivet veteriner kliniğinde bir köpeğin muayenesinin ve antiparaziter uygulamasının nasıl yapıldığını tecrübe etme gibi birçok deneyim imkânı sunduk. Aynı zamanda KidZania Şehir Tiyatrosu’nda Ezo Sunal eşliğinde hayvanlarla iletişim ve hayvan bakımı üzerine konuştuk. Tüm ziyaretçilerimiz ara tatil programından çok memnun kaldı.

Önümüzde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı var. KidZania’da bugüne özel neler planlanıyor?
23 Nisan hem biz hem çocuklar hem de ülkemiz için çok özel ve güzel bir gün. Bugün için dolu dolu bir program hazırladık. Çocuklar KidZania İstanbul’da, 23 Nisan programı kapsamında; Hipp-Biraderler Yapım sponsorluğundaki doğaçlama çocuk tiyatrosunu, Doğa Koleji öğrencilerinin halk oyunları gösterisini, 1-4 yaş ziyaretçilere özel “Harikasın Çocuk” YouTube kanalının danslı-müzikli gösterisini ve Erbulak Evi Tiyatro oyuncularının “Sancho’nun Sabah Yürüyüşü” oyununu izleyebilecek. Ayrıca Vita’nın Botanik Bahçesi aktivite alanında tüm çocuklara kitap dağıtımı yapılacak ve Sushi dükkanında Japon Şef Yutaka Hoshino eşliğinde eğitici bir aktivite gerçekleştirecek. KidZania Şehir Meydanı’nda da bir geçit töreni olacak ve bando turu yapılacak.

Aslında biz 23 Nisan’da iki kutlama birden yapıyoruz. 23 Nisan bilindiği üzere aynı zamanda Dünya Kitap Günü ve KidZania’da çocuklara araştırmayı ve keşfetmeyi aşılayan, öğrenme hakkının savunucusu Urbano’nun doğum gününü de kutluyoruz. Tüm bunlara ek olarak “Sen de Yaz” Öykü Yarışmasının 20 finalistini de 23 Nisan’ın kutlandığı bu coşkulu günde açıklayacağız.

“Sen de Yaz” Öykü Yarışması’ndan bahseder misiniz? Finalistler neye göre belirlendi? Ödülü nedir?
“Sen de Yaz” genç yazarları okumaya, yazmaya, üretmeye, edebiyatı sevmeye teşvik etmek amacıyla Erbulak Evi ile hayata geçirdiğimiz bir öykü yarışması. 21 Aralık-10 Nisan tarihleri arasında başvurularını yapan 10-14 yaş arasındaki çocuklar, “gelecekte ben” teması ile olmak istedikleri insan ve içinde yaşamayı hayal ettikleri dünyayı öyküleri ile anlattılar. Başvuruların sonra ermesinin ardından Aslı Perker, Ayşe Erbulak, Dağhan Külegeç, Göktuğ Canbaba, Ömür Kurt, Özden İnal, Özden Özgürdal ve Sevinç Erbulak gibi Türkiye’de sanat alanında önemli isimlerin ve Kidzania yönetiminden Meral Molinas ve benim yer aldığımız Yarışma Seçici Kurulu en iyi 20 hikâyeyi belirledi. Finalist olan bu 20 öykünün sahiplerini 23 Nisan’da gerçekleşecek törenimizde açıklayacağız. Finale kalan 20 hikâye Erbulak Kitap tarafından toplu bir öykü kitabı olarak basılacak ve internet siteleri, kitabevleri ve KidZania National Store’da satışa sunulacak.

“Sen de Yaz” sizin için ne ifade ediyor? Hikayeleri okurken neler hissettiniz?

Bizler nasıl ki ruhumuzu doyuran ve bize iyi gelen aktivitelerle kendi alanımızı ve zamanımızı yaratmaya çalışıyorsak buna çocukların da ihtiyacı var. Ruhu doyuran, kaç yaşında olursa olsun insanın ufkunu genişleten hayal gücünü perçinleyen edebiyat alanında hayata geçirdiğimiz bu projeyi özellikle kıymetli görüyorum. Çocukların o hiç bilmediğimiz ruh ve zihin dünyalarından kaleme dökülen cümleleri okumak ve onların yarattığı o dünyanın içerisinde gezinmek benim için oldukça keyifliydi.

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"