Kuşaklardır heyecanla okunan ”Pal Sokağı Çocukları”, dayanışma, arkadaşlık, cesaret ve fedakarlık üzerine büyüsünü hiç kaybetmeyen bir çocuk klasiği.

Arsa… Çürük tahta perdelerle ve göğe yükselen apartmanlarla sınırlandırılmış bu küçük toprak parçası, Pal Sokağı Çocukları için oyun alanından öte, bir yurttur, sonsuzluk ve özgürlük demektir. Boka, Nemeçek, Çonakoş ve diğer Pal Sokaklılar, arsalarını ele geçirmek isteyen varlıklı çocuklar olan Kızıl Gömlekliler’le kıyasıya bir mücadeleye girişirler. Bu mücadelenin unutulmaz kahramanıysa beklenmedik bir biçimde Pal Sokağı’nın en küçük ve çelimsiz çocuğu Nemeçek olacaktır.

Yaşasın arsamız!’
Güzelim bahar güneşi altındaki arsa ile odun yığınlarını bakışlarıyla okşuyorlardı sanki. Şu bir karış toprak parçasına duydukları sevgi gözlerinde ışıyordu. Bütün güçleriyle savaşmaya hazırlardı. Arsaya duydukları sevginin yurt sevgisinden farkı yoktu. ‘Yaşasın arsamız!’ yerine ‘Yaşasın yurdumuz!’ diye haykırmış da olabilirlerdi. Boka sözünü sürdürdü: ‘Ama onlar buraya gelmeden biz onlara, Botanik Bahçesi’ne gideceğiz.’ Başka bir gün olsa çocuklar böyle yiğitçe bir tasarı karşısında belki korkuya kapılırlardı. Ama bu coşkulu ânın heyecanıyla hep bir ağızdan haykırdılar: ‘Gideriz!’

Herkes ‘Gideriz!’ diye kükreyince Nemeçek de onlara katılmakta gecikmedi: ‘Gideriz!’
Ferenc Molnár 12 Ocak 1878’de Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de doğdu. Üniversitede hukuk eğitimi aldı, fakat çalışma hayatına gazetecilik yaparak başladı. İlk romanı Az éhes város (Aç Şehir)’i 23 yaşındayken yayımladı. Bundan bir sene sonra, tiyatro oyunu olarak kaleme aldığı Doktor úr (Bay Doktor) ile sesini daha geniş kitlelere duyurdu. Yazarı büyük üne kavuşturan eseri Pál Utcai Fiúk (Pal Sokağı Çocukları) ilk defa 1906 yılında yayımlandı ve çeşitli Avrupa dillerine çevrildi. 1968 yılında Macar yönetmen Zoltán Fábri tarafından sinemaya da uyarlanan eser, 20. yüzyılın en sevilen çocuk klasiklerinden biridir.

Yazan: Ferenc Molnár
Çeviren: Zeyyat Selimoğlu
Resimleyen: Leonia Janecka
Sayfa: 240
Fiyat: 45 TL

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"