“Doğum anı fotoğrafsız olmaz.”

Anne adayları doğum sırasında bebeklerinin hayata ‘merhaba’ dediği anın fotoğraflanmasını istiyor. Özellikle de yeni nesil anneler… Doğum fotoğrafçılığı başlı başına bir uzmanlık konusu oldu. Artık yeni sayılmayan bu mesleğin detaylarını Şahver Koçulu’ya sorduk, kendi hikayesini dinledik.

Doğum fotoğrafçılığına ne zaman başladın? 
Benim hikayem “Bu işi yapacağım“ deyip yapan kadınların hikayesine benziyor aslında. Önceleri ailemin güzel fotoğraflarını çekme fikriyle eğitim almıştım. Çalıştığım şirkette işime son verilmesiyle fotoğraf eğitimi aldığım yerde işe başladım. Böylelikle fotoğraf sadece hobim değil profesyonel işim oldu. Tesadüf dediğimiz mucizelerle art arda geldi. Ben de severek kabul ettim.

İlk doğuma girişin nasıl oldu? 
Ofise gelen bir telefon hayatımı değiştirdi. Arkadaşının doğumuna girmeyi planlayan bir kursiyerimiz ofisi aramış ve birini göndermemizi istemişti. O zamanki hocalarım doğuma bir kadın fotoğrafçının girmesi gerektiğini ama kimseye ulaşamadıklarını söyleyince gözler bana döndü. O günden beri doğum anlarını fotoğraflıyorum ve eğitimler veriyorum. Mesleğim buymuş!

Doğum fotoğrafçılığının ayrı bir eğitimimi var, fotoğrafçılık yeterli değil mi? 
Ameliyathanelerde uyulması gereken kurallar başlı başına bir eğitim konusu. İçeride bayılanlar, sterilizasyon zincirini bozanlar, doktorun dikkatini dağıtanlar, her konuya burnunu sokanlar olunca bunun da bir eğitimi olması gerektiğine inancım arttı. O yüzden doğum fotoğrafçısının tam donanımlı olması gerekiyor.

Yapamayanlar çıkıyor mu? 
Olmazsa olmazları net bir şekilde anlatıp renkli fotoğraflarla da destekleyince bir çoğu daha eğitim sırasında vazgeçiyor bu işten… Amacım vazgeçirmek değil, olanı tüm açıklığıyla anlatabilmek. İçeride yapacakları yanlışların anneye ve yeni doğan bebeğe zarar vereceğini anlatmak benim görevim.

Nelere dikkat ediyorsun çekimler sırasında? 
Doğal anlar yakalamaya çalışıyorum. Çekim esnasında çok fazla konuşup yönlendirme yapmıyorum. Olayın büyüsünü bozmamak gerek. Mümkünse anne-babayı çekim esnasında yalnız olmalarını sağlarım ki yakınlaşabilsinler.

*Röportaj Akşam Gazetesi, Cumartesi Eki Şubat 2014 sayısı için yapılmıştır. Tamamını oradan okuyabilirsiniz.

 

Okumak için…

Yorum Gönder

[instagram-feed]

Aslıhan Gündüz ©. Tüm Hakları Saklıdır.                                                                                                                                                                                           

"Bu sitede yer alan tüm içerik ve görsel materyallerin izinsiz kullanılması ve kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır!"